|

Albanski predsjednik u Iraku

Albanski predsjednik u Iraku
0
F
FENA
24.12.2007. u 17:12
0
komentara
0

dijeljenja
Albanski predsjednik u Iraku Foto: Reuters
Predsjednik Albanije Bamir Topi posjetio je Irak gdje se sastao s glavnim zapovjednikom višenacionalnih snaga američkim generalom Davidom Petraeusom i američkim ambasadorom u toj zemlji Ryanom Crockerom, saopćeno je u ponedjeljak iz predsjedničkog kabineta.
General Petraeus i ambasador Crocker su tom prilikom visoko ocijenili doprinos Albanije borbi višenacionalnih snaga protiv terorizma, kao i profesionalnost i hrabrost albanskih komandosa, javila je nacionalna agencija ATA.

Govoreći o SAD-u kao o najvećem savezniku Tirane i najodlučnijem zagovorniku demokratije i slobode, Topi je naglasio spremnost i volju Albanije da poveća svoj vojni kontingent u sastavu višenacionalnih snaga u Iraku.

Prethodnog dana albanski predsjednik sastao se i s iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem. Dva državnika su razmatrala pitanja vezana za bilateralnu saradnju dviju zemalja i pozitivno ocijenili napore iračke vlade i međunarodne zajednice za stabilizaciju situacije u zemlji, javila je makedonska agencija MIA.

Maliki je posebno zahvalio za doprinos Albanije svrgavanju diktatorskog režima Saddama Huseina i uspostavljanju demokratske vlade.

Ovo je prva posjeta Iraku albanskog predsjednika koga su pratili ministar odbrane Fatmir Mediu i načelnik generalštaba general Luan Hoxha.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.