Svijet
18

Albanski mediji: IDIL planirao teroristički napad tokom utakmice Albanija - Izrael

Klix.ba
Izraelski reprezentativci su trebali biti meta napada (Foto: EPA)
Izraelski reprezentativci su trebali biti meta napada (Foto: EPA)
Utakmica kvalifikacija za SP 2018. godine između Albanije i Izraela pomjerena je iz Skadra u Elbasan zbog planiranog terorističkog napada IDIL-a, tvrde albanski mediji.

Ovu vijest su prenijeli mnogi cijenjeni svjetski mediji uključujući i Washington Post.

Kako pišu albanski mediji, izraelska obavještajna služba Mossad je po hitnom postupku kontaktirala albansku vladu koju je upozorila na nadolazeći teroristički napad koji planira IDIL, a četiri osobe su uhapšene pod sumnjom da su trebale biti izvršioci napada, a glavna meta su trebali biti izraelski reprezentativci.

Albanski nogometni savez je odmah kontaktirao FIFA-u i zatražio da se susret iz Skadra premjesti u Elbasan koji je mnogo bliži glavnom gradu Tirani.

Sa izraelskom reprezentacijom će putovati 15 pripadnika Mossada, a igračima je zabranjeno da nakon meča direktno odu u svoje klubove, te će se odmah nakon meča vratiti u Izrael odakle će moći nastaviti svoj put.

"Strah nas je. Trenutno niko od nas ne razmišlja o susretu. Životi su nam preći od fudbala i nadam se da ćemo biti dobro osigurani. Najradije bismo igrali u nekoj drugoj državi na neutralnom terenu, ali se nadamo da će i u Albaniji proći sve u najboljem redu", rekao je jedan izraelski reprezentativac u izjavi za Jerusalem Post.

Susret Albanija - Izrael igra se u subotu s početkom u 20:45 sati.