Svijet
0

Albanski list Koha ditore: Ruecker upozorio da stanje izmiče kontroli

FENA
Joachim Ruecker
Joachim Ruecker
Šef UNMIK-a Joachim Ruecker zatražio je od šefova diplomatija zemalja članica Kontakt grupe i drugih međunarodnih zvaničnika da ubrzaju rješavanje statusa Kosova kako bi, kako je naveo, spriječili moguće nerede.

Najtiražniji prištinski list na albanskom jeziku "Koha ditore", pozivajući se na anonimne diplomatske izvore, piše danas da je Ruecker tražio pomoć "jer situacija izmiče iz ruku".

Ruecker je pismo uputio generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu, sekretaru NATO-a Jaapu de Hoop Schefferu, visokom predstavniku EU za vanjsku politiku i sigurnost Javieru Solani i ministrima vanjskih poslova zemalja članica Kontakt grupe.

Generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer je krajem protekle nedjelje boravio kratko na Kosovu kako bi pozvao na strpljenje i mir poslije prijedloga VS za odgađanje rješenja statusa za još nekoliko mjeseci.

Posjeta Scheffera Kosovu uslijedila je poslije Rueckerovog poziva međunarodnoj zajednici da pomogne misiji UN-a u očuvanju kontrole nad stanjem u pokrajini, prenosi Tanjug.