Svijet
0

Albanska vlada poduzela sve mjere za posjet Busha u Tirani

FENA
Tirana
Tirana
Albanska vlada poduzela je sve potrebne sigurnosne mjere za predstojeći posjet američkog predsjednika Georgea W. Busha 10. juna, prvi posjet jednog američkog predsjednika toj zemlji.

Albanija je američkoj vojsci stavila na raspolaganje luke i zračne luke omogućivši i američkoj strani sigurnosne pripreme posjeta. Iako se socijalistička opozicija protivila takvoj odluci vlade, američka će vojska, u sklopu sigurnosnih mjera, biti slobodna primjeniti i silu prema bilo kakvoj prijetnji sigurnosti predsjednika Busha.

Prema objašnjenjima iz albanskog Ministarstva odbrane, primjena sile predviđa slučajeve kao što je bio teroristički napad od 11. septembra 2001. u New Yorku i Washingtonu. Posebnim normativnim aktom precizira se status američkih snaga, koji je sukladan dopunskom sporazumu između albanske vlade i vlade SAD-a kojim se regulira odnos država članica NATO-a i drugih država u Partnerstvu za mir, prenijela je Hina.

Sigurnosne mjere tokom boravka američkog predsjednika u Tirani previđaju i blokiranje telefona. Poseban američki avion blokirat će sve mobilne telefonske mreže, objavila je albanska državna telefonska kompanija, potvrdivši da će za vrijeme boravka predsjednika Busha u Tirani sve druge tvrtke koje djeluju u Albaniji prekinuti svoje mobilne telefonske usluge.