{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Albanci s Kosova po lične dokumente putuju u Srbiju

F
16.8.2007. u 11:28
0
0
Albanci s Kosova po lične dokumente putuju u Srbiju
0
Albanci s Kosova po lične dokumente putuju u Srbiju
Albanci s Kosova moraju imati pasoše Srbije da bi negdje putovali, a kako su matične knjige s Kosova prebačene su u nekoliko gradova središnje Srbije, Albanci, kao i ostali stanovnici Kosova, za sve lične dokumente moraju ići po njih u najbliže srbijanske gradove, javlja u četvrtak beogradski B 92.
Matične knjige stanovnika Prištine i pet općina na Kosovu prebačene su u Niš kada su, nakon bombardovanja NATO-a 1999. godine, učestali napadi na srpske službenike u pokrajini. Albanci najčešće dolaze po pasoše jer, kako objavljuje B 92, lični dokumenti koja izdaje UNMIK uglavnom važe samo na Kosovu.

Policijska uprava Priština sada je u Niškoj Banji pa svi stanovnici Prištine samo tu mogu dobiti pasoš. Za posljednjih osam godina Albancima je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije izdalo oko 220.000 novih putovnica. U gradskim službama u Nišu kažu da dobivaju sve više zahtjeva za izdavanje različitih uvjerenja.

Kako su se smirivale političke napetosti na Kosovu, sve više Albanaca dolazilo je u Niš radi pribavljanja dokumenata, prenosi B92, a prema riječima službenika gradske uprave u julu je primljeno više od 10.000 zahtjeva ili oko 500 zahtjeva dnevno.

Svi stanovnici Kosova, bilo da su ostali tamo, bilo da su raseljeni, ili žive u inozemstvu, za svaki lični dokument moraju putovati. Da bi se ubrzala procedura, otvoren je punkt između Kosova Polja i Prištine, gdje službenici iz Niša dva puta sedmično prikupljaju zahtjeve za izdavanje dokumenata. Neki od njih se mogu tražiti i poštom i telefonom, ali mnogi radije osobno dolaze pa su zbog toga redovi pred šalterima svakodnevnica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: