Berlin
0

Albanci osuđeni zbog pronevjere višemilionskih zajmova

FENA
Dva njemačka poduzetnika albanskog porijekla Burim Osmani i Bashkim Osmani, koji posjeduje i hrvatsku putovnicu, osuđena su u četvrtak u Hamburgu na dugogodišnje zatvorske kazne zbog prijevare i pronevjere višemilionskih zajmova koje su ulagali u poslove s nekretninama, među ostalim i u Hrvatskoj.

"Burim Osmani (44) zbog prijevare i pomoći u pronevjeri osuđen je na šest godina zatvora, a njegov tri godine mlađi brat Bashkim zbog pronevjere na tri godine i devet mjeseci", saopćio je pokrajinski sud u Hamburgu.

Sudac Marc Tully je, međutim, neočekivano odlučio pustiti ih na slobodu uz plaćenu jamčevinu od 1,9 miliona eura i propisane stroge uvjete ponašanja, kako se pretpostavlja, do pravomoćnosti presude.

Sudsko vijeće je utvrdilo da su braća Osmani između 2003. i 2005. preko posrednika iz male poslovnice Volksbanke u Lauenbergu na sjeveru Njemačke izvukli "nekoliko miliona eura", dovevši banku na rub sloma.

Sudac Tully je, doduše, ustvrdio da braća Osmani "nisu kanila opljačkati banku", ali kako su bili svjesni da nemaju dostatna jamstva za dobivene zajmove. Sudac je isto tako zaključio da "ne postoje indicije" o umiješanosti organiziranog kriminala u cijeli slučaj.

Državno odvjetništvo navodi da je zajmovima bez pokrića nanesena šteta od 27 miliona eura. Novac izvučen iz oštećene banke uložen je u građevinske projekte u hamburškoj četvrti St. Pauli, Makedoniji i Hrvatskoj.

Hrvatski državljanin Bashkim Osmani u Poreču posjeduje hotel "Palazzo", a prije godinu dana se dragovoljno predao njemačkom pravosuđu. Odvjetnici obitelji Osmani presudu su proglasili "nepravednom" te su uložili žalbu.

Obitelj Osmani je, po pisanju medija, u početku 90-ih iz Đakovice na Kosovu došla u Hamburg i uskoro postala jedna od vodećih obitelji u St. Pauliju, poznatu po prostituciji i kriminalu. Obitelji Osmani, jednoj od najbogatijih u Hamburgu, mediji pripisuju i kontakte s visokom politikom u gradu kao i s krugovima bliskim organiziranom kriminalu.

Bivši odvjetnik obitelji Osmani Hauke Hillmer osuđen je prošle godine zbog pronevjere te se zajedno s bivšim direktorom Volksbank iz Lauenburga nalazi u zatvoru. Hillmer je također, prenosi Hina, bio upleten u poslove s nekretninama u Istri.