Svijet
0

Al-Zawahri pozvao Pakistance na džidhad

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Drugi čovjek Al-Qaide Ayman al-Zawahri u snimljenoj je poruci optužio u petak Sjedinjene Države da vode križarski rat protiv Pakistana i pozvao Pakistance da se pridruže džihadu protiv Washingtona.

Al-Zawahrijeva poruka, druga ovog mjeseca, uslijedila je nakon što je vođa pakistanskih talibana Baitullah Mehsud početkom ovog mjeseca ubijen u raketnom napadu američkih snaga.

Pakistanska vojska je krajem aprila pokrenula ofanzivu protiv pobunjenih talibana, saveznika Al-Qaide u dolini Swat, 120 km od Islamabada.

"Rat u plemenskim područjima Swata je dio križarkog rata protiv muslimana širom svijeta", izjavio je Zawahri u snimljenoj videoporuci postavljenoj na web-stranici koju koristi Al-Qaida, prenijele su agencije.

U 22-minutnom govoru pod nazivom "Put propasti" on je pozvao "narod Pakistana da podrži džihad i mudžahedine lično, svojim bogatstvom, znanjem, informacijama i molitvama".

Pakistan je već dvije godine poprište bombaških napada Al-Qaide i drugih ekstremista koji su nezadovoljni što vlada u Islamabadu podržava američku kampanju protiv islamskih policija.

Pakistanske snage sigurnosti su istjerale većinu pobunjenika iz doline Swat i poduzele niz napada na Mehsudove sljedbenike u Južnom Waziristanu na granici s Afganistanom.