Svijet
0

Al-Zawahri podržao iračke pobnjenike na novom videosnimku

FENA
Zamjenik vođe al-Qaide Ayman al-Zawahri pohvalio je pobunjenike u Iraku - posebno jordanskog militanta Abu Musaba al - Zarqawija - i pozvao je muslimane da ih podrže na videosnimku postavljenom u četvrtak na internetu.

Videosnimak je datiran na islamski mjesec koji odgovara novembru 2005. godine - a al-Zawahri pominje zemljotres od 23. oktobra koji je pogodio Pakistan i Afganistan. Izgleda, međutim, kako je danas prvi put da je snimak od 28 minuta prikazan u javnosti, javio je AP.

Nije bilo odmah jasno zašto snimak nije objavljen uskoro nakon datuma kada je navodno napravljen. Al-Zawahri se pojavio na najmanje tri snimka od novembra, od kojih su svi objavljeni na televizijskoj mreži Al-Jazeera. Snimak objavljen u četvrtak postavljen je na web forum koji koriste islamski militanti kako bi objavljivali izjave za javnost i videosnimke.

Al-Zawahri se pojavio na snimku sjedeći, noseći bijeli turban i sivu odoru za koju je bio prikačen mikrofon. Automatsko oružje naslonjeno na smeđu pozadinu bilo je iza njega.

"Islamska nacija mora podržati herojske mudžahedine u Iraku, koji se bore na samom frontru borbe za dostojanstvo islama", izjavio je Zawahri, mašući desnom rukom prema kameri.

"A svojoj braći mudžahedinima u Iraku poručujem: ostajte čvrsti. Ostajte zajedno. Neprijatelj je počeo da posrće i stoga ne prekidajte da ga proganjati dok ne pobjegne poražen", izjavio je.

On je pozvao muslimane da podrže njegovog "voljenog brata" al-Zarqawija, koji predvodi al-Qaidu u Iraku. Živjeo sam njim blisko i nisam vidio ništa osim dobroga kod njega", izjavio je al-Zawahri.

"upozoravam sve muslimane u Iraku: svako ko omete džihad protiv krstaških okuparora izdajnik je prema Bogu i njegovom poslaniku i izdjanik je prema ostalim muslimanima", kazao je.

Nije bilo jasno da li snimak napravljen prije ili poslije trostrrukog samoubilačkog bombaškog napada na hotele u jordanskoj prijestonici Amanu 9. novembra u kojima je ubijeno najmanje 60 ljudi, većinom muslimana.

Al-Qaida u Iraku preuzela je odgovornost za napad, ali su pogibije civila navukle velike kritike al-Zarqawija, čak i među nekim islamskim militantima. Nakon napada u Amanu, al-Zarqawi je pridružio svoju grupu široj koaliciji iračkih pobunjenika i nije objavljivao izjave od januara, očigledno nastojeći da ne bude prisutan u javnosti.

Na snimku objavljenom u četvrtak, al-Zawahri nije pomenuo bombaške napade na hotele, a pošto je njegov tajming ostao nepoznat, nije se moglo znati da li su komentari imali za cilj izražavanje podrške al-Zarqawiju u jeku kritika.

Al-Zawahri - Egipćanin koji je zamjenik Osame bin Ladena u al-Qaidi i vjeruje se da se krije u Afganistanu ili Pakistanu - izjavio je da je napravio snimak kako bi obilježio četvrtu godišnjicu bitke kod Tora Bore u decembru 2001. kada su američke snage opkolile bin Ladena i njegove borce iz al-Qaide u planinskim pećinama u Afganistanu.

Al-Zawahri je osudio Busha kao "vašingtonskog cezara" i optužio ga je da je lagao o napretku u ratu protiv terorizma.

"Bushu, sinu Busha, eliminacija Izraela dužnost je svakog vjernika", kazao je al-Zawahri.

"Ukoliko se obavežemo na miroljubivu akciju, oni će zahtijevati od nas da se povinijuemo međunarodnim zakonima i ugovorima koji njima ništa ne znače. Ukoliko se povinujemo tome, oni će tražiti od nas da nametnemo ograničenja na ono što nazivaju terorizmom i ratom protiv Izraela. I onda, ako se povinujemo tome, oni će zahtijevati da priznamo Izrael i uspostavimo normalne odnose s njim", kazao je.

On je ukazao na izraelsko protivljenje ulasku islamske militantne griupe Hamas na palestinske izbore. On nije pomenuo Hamasovu pobjedu na izborima, što je nagoviještaj kako je moguće da je snimak napravljen prije januarskih izbora.

Na posljednjem objavljenom al-Zawahrijevom videosnimku objavljenom 4. marta, on je čestitao Hamasu na pobjedi i ponudio je svoju podršku.

Al-Zawahri se pojavio na još dva videosnimka u januaru. Bin Laden je 19. januara objavio audiosnimak, čiji su dijelovi emitovani na Al-Jazeeri - što predstavlja prvu poruku vođe al-Qaide u više od godinu dana.