Svijet
0

Al-Zawahri Bushu: "Pošalji kompletnu armiju u Irak"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zamjenik vođe al-Qaide ismijava plan američkog predsjednika Busha da pošalje dodatnih 21.000 vojnika u Irak pozivajući ga da pošalje "kompletnu vojsku", sudeći po novom videosnimku al-Qaide, koji je objavila američka grupa koja nadzire poruke terorista.

Dijelove snimka objavio je SITE institut sa sjedištem u Washingtonu, koji je saopćio da je presreo snimak Aymana al-Zawahrija. Snimak još nije postavljen na islamističke web siteove, gdje se njegove poruke obično postavljaju, javio je AP.

Al-Zawahri je izjavio kako je američka strategija za Irak, koju je Bush objavio u govoru od 9. januara, osuđena na propast.

"Pitam ga zašto šalje samo 20.000 vojnika - zašto ne 50 ili 100 hiljada? Nije li svjestan da irački psi razvlače tijela njegovih mrtvih vojnika?", navodi al-Zawahri na snimku koju je objavio SITE, nezavisna grupa koja istražuje i analizira obavještajne podatke vezane s terorizmom.

"Pa, pošalji kompletnu vojsku da bude uništena u rukama mudžahedina (svetih ratnika) kako bi oslobodili svijet od tvoga zla jer je Irak, zemlja halifata i džihada, u stanju da sahrani deset arnija poput tvoje, uz Allahovu pomoć i snagu", navodi se u poruci.

Na snimku - koji prikazuje al-Zawahrija s dugom sivom bradom i bijelim turbanom, ispred crne pozadine - vodeći savjetnik Osame bin Ladena izjavio je kako je "dužnost" svakog muslimana da uzme oružje protiv neprijatelja islama ili da podrži one koji to čine.

SITE nije pojasnio kako je dobio sdnimak i nije bilo moguće odmah potvrditi njegovu autentičnost. Američki obavještajci nisu imali nikakvih trenutnih komentara. CIA obično analizira snimke kada se objave u eteru kako bi utvrdila da li su autentični.

Na dijelu snimka - oko 90 sekundi s 14-minutne trake - egipatski militant izgledao je smireniji nego na ranijim snimcima, ne upirući prstima kako često čini.

Poruka je prva reakcija rukovdstva al-Qaide na Bushovu novu iračku strategiju. SAD je saopćio kako je cilj slanja dodatnih trupa slamanje boraca al-Qaide i sunitskih arapskih pobunjenika u Iraku, kao i šiitskih milicija koje se krive za rastuće sektaško nasilje u zemlji.