Svijet
0

Al-Zawahiri veliča Zarqawija

FENA
Arapski satelitski kanal Al-Jazeera objavio je u petak dijelove videosnimka na kome drugi čovjek terorističke mreže Al-Qaida Ayman al-Zawahiri veliča vođu mreže u Iraku Abu Mussaba al-Zarqawija, ali ne spominje njegovu smrt, iz čega se može zaključiti da je poruka vjerovatno snimljena ranije.

Al-Zawahiri je govorio o politici palestinskih vlasti, kao i situaciji u sudanskoj pokrajini Darfur, prenio je AP.

Voditelj Al-Jazeere napomenuo je da je poruka Bin Ladenovog zamjenika snimljena prije likvidacije Zarqawija u srijedu uvečer, tokom američkoga zračnog napada u Iraku, s obzirom na to da Al-Zawahiri veliča lidera iračke Al-Qaide zbog suprotstavljanja američkim snagama u Iraku.

"Bog blagoslovio islamskog poslanika u Iraku, istrajnog heroja islama, svetog ratnika Abu Mussaba al-Zarqawija", kaže Al-Zawahiri u snimljenom govoru, dalje se zahvaljujući Vijeću mudžahedina u Iraku zbog "suprotstavljanja kršćanima i njihovim pomagačima nevjernicima".

Al-Zawahiri je također pozvao muslimane da bojkotuju referendum na palestinskim teritorijama, jer je "Palestina dio islamskog svijeta i ne može dopustiti kompromise".

On je također kritizirao posjetu stručnjaka Vijeća sigurnosti UN-a Sudanu nazivajući je pripremom za "okupaciju i podjelu".