Svijet
0

Al-Zarqawi optužuje arapske zemlje da žele uništiti Irak

FENA
Vođa iračkog ogranka Al-Qaide Abu Mussab al-Zarqawi, odnosno osoba koja se tako predstavlja, optužio je arapske države da sudjeluju u političkom pomirenju u Iraku kao američki agenti radi uništenja te države.

"(Arapske) države koje su se našle u Kairu uključene su u uništenje Iraka i saradnju s Amerikom, kojoj otvaraju svoje teritorije, zračni prostor i vode, te nude obavještajne podatke", stoji u izjavi snimljenoj na audiokaseti koja je u nedjelju puštena na internetu, a glas koji je izgovara sličan je Al-Zarqawijevom, javlja Reuters.

On se osvrnuo na novembarsku konferenciju Arapske lige koja je pokušala pomiriti iračke političke frakcije.

Kaseta, puštena na islamističkoj web stranici koju često koriste pobunjeničke skupine u Iraku, ne može biti autorizirana.

Čovjek koji izgovara poruku osuđuje iračku Islamsku stranku, najveću sunitsku stranku, zbog podrške novom ustavu, što smatra podrškom iračkoj vladi.

"Pozivamo Islamsku stranku da napusti taj put koji vodi ka uništenju sunita", navodi se u izjavi.

"Mogli smo spriječiti održavanje izbora u većem dijelu Iraka, ali to nismo učinili da ne bismo naudili sunitima", kazao je, govoreći o parlmentarnim izborima u decembru koji su uglavnom prošli mirno.