Svijet
0

Al-Zarqawi: Bin Laden naredio napad na Izrael iz Libana

FENA
Lider ogranka terorističke mreže Al-Qaide u Iraku Abu Musab al-Zarqavi preuzeo je u ponedjeljak odgovornost koja mu je pripisana za decembarski raketni napad na Izrael s teritorije Libana i precizirao da je on izveden po naređenju šefa organizacije Osame bin Ladena.

Zarqavi je također kritizirao umjerene sunite zbog učešća u izbornom procesu i uputio im poziv da se priključe svetom ratu, džihadu, prenijele su agencije.

"Raketni napad na pretke majmuna i svinja" s teritorije južnog Libana samo je početak većih napada na "cionističkog neprijatelja", rekao je Zarqavi, kome je pripisan audiosnimak postavljen u nedjelju na jednom internet siteu.

"Sve je to izvedeno uz instrukcije mudžahedinskog šeika Osame bin Ladina", istakao je lider Al-Qaide u Iraku.

Zarqavi je nazvao američkim agentima arapske države koje nastoje doprinijeti političkom pomirenju u Iraku.

Također je kritizirao umjerenu Iračku islamsku partiju zbog podržavanja novog ustava, što je doprinijelo jačanju vlade u Bagdadu, predvođene šiitima i Kurdima.

Kad je riječ o saopćenjima iz Bijele kuće o situaciji u Iraku i jačanju iračke vojske, Zarqavi je rekao da se radi o "potpunim lažima".

Lider iračkog ogranka Al-Qaide rekao je i da su pobunjenici izveli oko 800 samoubilačkih bombaških napada u Iraku od pada režima Saddama Husseina 2003. godine.