Svijet
41

Al-Qaradawi istupio iz Vrhovnog savjeta za islamska istraživanja

Anadolija
Yusuf al-Qaradawi
Yusuf al-Qaradawi
Jedan od istaknutijih egipatskih teologa i predsjednik Unije muslimanskih učenjaka svijeta Yusuf al-Qaradawi je saopćio da je podnio ostavku na poziciju u Vrhovnom savjetu za islamska istraživanja pri Al Azharu.

“Ja nemam potrebu da budem član jedne ovakve ustanove sa klimavim strukturama i ispodprosječnim rezultatima. Svoju ostavku predočavam egipatskom narodu”, naveo je ugledni učenjak.

Istakao je da ne želi biti dio ustanova koje se ulizuju osobama na visokim pozicijama.

“Ne želim da budem član ustanova ili organizacija koje se vuku oko koljena sultana. Vrhovni savjet za islamska istraživanja pri Al Azharu nije objavio nikakvu izjavu niti fetvu protiv generala koji su izvršili vojni udar i strašne pokolje u Egiptu”, kazao je on.

Vrhovni savjet za islamska istraživanja pri Al Azharu je ustanova koja okuplja najuglednijih 50 učenjaka iz redova četiri glavna pravca u islamu.

Kritizirajući šejha Al Azhara zbog nesazivanja sjednica Visokog vijeća Al Azhara nakon masakra nad demonstrantima na trgu Rabiatul Adevijje u Kairu, Qaradawi je kazao da je šejh morao o tom pitanju zatražiti stav intelektualaca, javlja Anadolu Agency (AA).