{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Al-Qaida traži osvetu zbog karikatura poslanika Muhammeda

F
12.5.2006. u 16:46
0
0
Al-Qaida traži osvetu zbog karikatura poslanika Muhammeda
0
Al-Qaida traži osvetu zbog karikatura poslanika Muhammeda
Jedan od vodećih ljudi terorističke mreže Al-Qaida, koji je pobjegao iz američkog vojnog zatvora u Afganistanu, zatražio je od muslimana da izvedu napade u Evropi u znak osvete zbog objavljivanja karikatura poslanika Muhammeda u evropskim listovima, objavljeno je petak na Internetu.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Na Internet stranici koju često koriste islamski ekstremisti postavljen je videosnimak na kojem čovjek identificiran kao Abu Jahja al-Libi poziva muslimane da "pošalju rijeke krvi" niz ulice gradova Danske, Norveške i Francuske, prenio je Reuters.

Najprije u Danskoj, a potom u još nekim evropskim državama, uključujući Norvešku i Francusku, objavljene su karikature koje su izazvale gnjev i masovne demonstracije u islamskom svijetu, na kojima je poginulo više od 50 ljudi.

Vjeruje se da je Libi pseudonim za Libijca Muhameda Hasana, koji je s još trojicom pripadnika Al-Qaide pobjegao prošle godine iz zrakoplovne baze SAD-a u Bagramu i za kojima se još traga.

Za analitičare je on uticajni militantni propovjednik islama, više poznat po obuci boraca nego po učešću u borbama.

"Ne iznevjerite Poslanika i ne dozvolite da naš odgovor na tu tešku uvredu budu samo protesti i forumi", rekao je Al-Libi u poruci koja je snimljena u februaru.

Autentičnost videosnimka ne može biti potvrđena, napomenula je britanska agencija.

U audioporuci emitiranoj u aprilu lider Al-Qaide Osama bin Laden pozvao je muslimane da ubiju one koji su karikaturama ismijavali poslanika Muhammeda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: