{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Al-Qaida traži osvetu zbog karikatura poslanika Muhammeda

F
12.5.2006. u 16:46
0
0
Al-Qaida traži osvetu zbog karikatura poslanika Muhammeda
0
Al-Qaida traži osvetu zbog karikatura poslanika Muhammeda
Jedan od vodećih ljudi terorističke mreže Al-Qaida, koji je pobjegao iz američkog vojnog zatvora u Afganistanu, zatražio je od muslimana da izvedu napade u Evropi u znak osvete zbog objavljivanja karikatura poslanika Muhammeda u evropskim listovima, objavljeno je petak na Internetu.
Na Internet stranici koju često koriste islamski ekstremisti postavljen je videosnimak na kojem čovjek identificiran kao Abu Jahja al-Libi poziva muslimane da "pošalju rijeke krvi" niz ulice gradova Danske, Norveške i Francuske, prenio je Reuters.

Najprije u Danskoj, a potom u još nekim evropskim državama, uključujući Norvešku i Francusku, objavljene su karikature koje su izazvale gnjev i masovne demonstracije u islamskom svijetu, na kojima je poginulo više od 50 ljudi.

Vjeruje se da je Libi pseudonim za Libijca Muhameda Hasana, koji je s još trojicom pripadnika Al-Qaide pobjegao prošle godine iz zrakoplovne baze SAD-a u Bagramu i za kojima se još traga.

Za analitičare je on uticajni militantni propovjednik islama, više poznat po obuci boraca nego po učešću u borbama.

"Ne iznevjerite Poslanika i ne dozvolite da naš odgovor na tu tešku uvredu budu samo protesti i forumi", rekao je Al-Libi u poruci koja je snimljena u februaru.

Autentičnost videosnimka ne može biti potvrđena, napomenula je britanska agencija.

U audioporuci emitiranoj u aprilu lider Al-Qaide Osama bin Laden pozvao je muslimane da ubiju one koji su karikaturama ismijavali poslanika Muhammeda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: