Svijet
0

Al-Qaida skreće žižu interesiranja s Iraka?

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Eksperti strahuju od novog fronta u sukoba s al-Qaidom koja središte svojih operacija izmješta iz Iraka, naslov je članka u Guardianu.

Guardian iznosi ocjenu da se al-Qaida u Iraku suočava s nizom brojnih i ozbiljnih problema i da je u defanzivi. Na internet sajtovima organizacija naklonjenih al-Qaidi, piše

Guardian, navodi se da je broj akcija koje je u protekloj godini dana organizacija izvršila u Iraku manji za devedeset četiri posto, dok je na drugim islamističkim internet stranicama uočljivo da se Hamas u Gazi i Hezbolah u Libanu smatraju uspješnijim nego al-Qaida u Iraku.

Za al-Qaidu su, stoga, nastavlja list, sada postale primamljivije takozvane oblasti nekontroliranog prostora: Somalija, gdje zasad Osama Bin Laden i njegovi simpatizeri nisu previše uključeni u nasilje, i sjeverna Afrika, posebno Alžir, koji su povod za daleko veću zabrinutost.

Realna je i opasnost da bi šefovi al-Qaide mogli ohrabriti simpatizere u Pakistanu i veterane sukoba u Iraku i Afganistanu da se vrate u matične zemlje. Guardian ipak upozorava da, ima li se u vidu prijetnja sa jednog od radikalnih islamističkih sajtova da će, prije odlaska s vlasti Georgea Busha, biti izvršen napad teži i veći od onog 11. septembra, niko još uvijek ne piše nekrologe ni Osami Bin Ladenu ni al-Qaidi.