|

Al-Qaida se pokušala infiltrirati u službu sigurnosti

Al-Qaida se pokušala infiltrirati u službu sigurnosti
0
F
FENA
4.7.2006. u 15:11
0
komentara
0

dijeljenja
Al-Qaida se pokušala infiltrirati u službu sigurnosti
Britanska policija je osujetila pokušaj simpatizera al-Qaide da se infiltriraju u redove britanske službe sigurnosti MI5 preko oglasa za zaposlenje koje je objavila ta služba, saopćio je na konferenciji za novinare šef antiterorističke jedinice londonske policije Peter Clarke.
Britanska služba sigurnosti je objavila oglas za 400 radnih mjesta na koja se prijavilo oko 100.000 kandidata različitog etničkog porijekla i vjere.

Clarke je rekao da je "sasvim moguće da će se podnijeti prijave protiv svih onih u Britaniji i zvan nje koji su na bilo koji način učestvovali u terorističkim napadima".

On je također otkrio da 60 ljudi u Britaniji očekuje suđenje zbog terorističkih aktivnosti, da su većina optuženih Britanci, da je u jednom od osujećenih napada bila planirana upotreba otrova, kao i da je zabrinjavajuće koliko su optuženi mladi, pa jedan ima samo 16 godina, prenosi Guardian.

Britanske antiterorističke jedinice su nedavno pretrpjele oštre kritike javnosti zbog toga što su u istočnom Londonu upale u jednu kuću u potrazi za navodnim hemijskim oružjem i ubile jednu osobu a da pritom nisu ništa otkrile, a nisu odgovarali ni odgovorni za napad na kuću.

Ministarstvo finansija je jučer najavilo zamrzavanje sredstava ne samo onima koji se nalaze na spisku osumnjičenih za terorističke akcije već i njihovim porodicama.

Konferencija za štampu je održana u spomen godišnjice terorističkih napada na London 7. jula 2005. kada je poginulo 56, a ranjeno preko 700 osoba.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.