Svijet
0

Al-Qaida produžila rok za oslobađanje austrijskih državljana

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sjevernoafrički ogranak međunarodne terorističke mreže Al-Qaide produžio je u nedjelju rok Austriji za ispunjavanje zahtjeva za oslobađanje dvaju austrijskih državljana otetih 22. februara u Sahari.

Glasnogovornik austrijskog ministarstva vanjskih poslova Peter Lauski-Tiefental na hitno sazvanoj konferenciji za štampu rekao je novinarima u nedjelju uvečer da su austrijski zvaničnici dobili pouzdane informacije da su otmičari produžili rok za ispunjavanje ultimatuma koji je trebalo da istekne večeras u ponoć.

Naime, otmičari zahtijevaju da Austrija obezbijedi oslobađanje nekih članova ove organizacije zatočenih u Alžiru i Tunisu, u zamjenu za austrijski par turista Wolfganga Ebnera i Andree Kloiber.

Austrijski mediji spekuliraju da otmičari drže Austrijance u zatočeništvu na teritoriji Malija.

"Naši intenzivni napori da oslobodimo naših dvoje državljana bit će nastavljeni", kazao je Lauski-Tiefental dodajući kako je cilj da taoci budu oslobođeni što prije i sigurno, prenio je Tanjug.

"Austrija će biti odgovorna za živote dva taoca ako istekne rok, a naši zahtjevi ne budu ispunjeni", navedeno je u saopćenju otmičara kao i to da su zahtjevi i imena zarobljenika poslani u Beč preko neimenovanih posrednika.

Minisrica vanjskih poslova Ursula Plassnik je u nedjelju rekla da je austrijska vlada pojačala diplomatska predstavništva u više zemalja regije, precizirajući da je jedan bivši austrijski ambasador nedavno imao sastanak s predsjednikom Malija Amadouom Toumanijem Toureom i lično ga je informirao o slučaju.

Austrijski kancelar Alfred Gusenbauer ranije je osudio otmicu dvoje turista iz Austrije i rekao da Beč ne namjerava ispuniti zahtjeve otmičara.