{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Al-Qaida priprema novi napad na SAD

F
22.5.2009. u 09:45
0
12
Al-Qaida priprema novi napad na SAD
0
Al-Qaida priprema novi napad na SAD
Foto: AFP
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u četvrtak da teroristička organizacija Al-Qaida aktivno priprema novi napad na Sjedinjene Države.
U govoru koji je održao u Washingtonu Obama je rekao da se radi o "izuzetnim vremenima" za zemlju, koja vodi dva rata i suočena je s nizom izazova, izvještava VoA.

Obama je istaknuo da je njegova najveća odgovornost to da Amerikanci budu sigurni. Potvrdio je planove da se nastavi sa zatvaranje pritvornog centra Guantanamo Bay na Kubi, dodajući kako je svrha tog zatvora bila da zaštiti Amerikance, ali je umjesto toga oslabio SAD i njihov moralni autoritet.

"I umjesto da izgradi okvir za trajnu borbu protiv Al-Qaide koji bi se temeljio duboko na našim vrijednostima i tradicijama, naša je vlada zauzimala stajalište koje je ugrozilo vladavinu prava. Zapravo, sam razlog za uspostavljanje Guantanama bila je pogrešna predodžba da će taj zatvor biti iznad zakonskih okvira, što je ideja koju je Vrhovni sud jasno odbacio. U međuvremenu, umjesto da posluži kao oruđe za borbu protiv terorizma, Guantanamo je postao simbol koji pomaže Al-Qaidi da regrutira nove članove za svoju stvar", rekao je Obama.

On je dodao da Sjedinjene Države moraju iskoristiti sve elemente svoje moći kako bi porazile teroriste iz Al-Qaide, dodavši da su već poduzeti koraci da bi se zemlja učinila još sigurnijom.

U govoru višim dužnosnicima administracije i kongresnim zastupnicima američki predsjednik je rekao da se među tim koracima nalazi osiguravanje nužnih sredstava za borbu protiv ekstremista u Afganistanu i Pakistanu koji su izvršili napade od 11. septembra 2001. godine u ulaganje u vojne i obavještajne kapacitete.

U svome govoru američki predsjednik također je dodao da bi "nekontrolirani" nuklearni materijal na svijetu trebalo da bude osiguran tokom sljedeće četiri godine.

Dodao je da danas SAD bolje osigurava svoje granice i u stanju je bolje pripremljenosti u slučaju potencijalnih budućih terorističkih napada ili elementarnih nepogoda.

"Sjedinjene Države izgrađuju nova partnerstva diljem svijeta" – rekao je američki predsjednik – "kako bi onemogućile, rasformirale i porazile Al-Qaidu i njene sestrinske organizacije".

Po riječima američkog predsjednika, nacionalna sigurnost traži delikatnu ravnotežu između transparentnosti i potrebe neobjavljivanja informacija kako bi se zaštitili Amerikanci.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: