Svijet
0

Al-Qaida prijeti Sonji Gandhi atentatom

FENA
Islamistička grupa terorističke mreže Al-Qaida zaprijetila je predsjednici Kongresne stranke Sonji Gandhi da će na nju izvršiti atentat, objavio je u petak jedan dnevni list, koji objavljuje da je ministarstvo unutarnjih poslova već obaviješteno.

Ministarstvo je pismeno upozorilo sve policijske službe o mogućem atentatu na Sonju Gandhi, udovicu bivšeg premijera Radživa Gandhija, ubijenog 1991., izvještava Times of India.

Oko čelnice Kongresne stranke uvedene su maksimalne mjere sigurnosti.

Gandhi, porijeklom Talijanka, mogla bi biti meta atentata tokom njene izborne kampanje u državi Uttar Pardesh, na sjeveru ali i u New Delhiju, izvještava izvor koga navodi ovaj dnevni list.

Ministarstvo unutarnjih poslova optužuje islamističku grupu United Jehad Council da priprema atentat i sumnjiče je da je tvorac mreže Al-Qaida, uz podršku tajnih službi Pakistana.

Protuterorističke uzbune su učestale u Indiji.

Početkom novembra, indijske vlasti su stavile aerodrome u stanje pripravnosti nakon prijetećeg pisma o napadima automobilom - bombom, koji se pripisuju Al-Qaidi.

New Delhi je početkom decembra ponovo uveo stanje pripravnosti na svojim aerodromima.

U Indiji su u posljednjoj godini dana počinjena dva tragična napada, u Bombaju u julu, kada je ubijeno 186 osoba i u oktobru 2005. u New Delhiju sa 66 mrtvih.

Policija je optužila pakistanske tajne služe da stoje iza napada u Bombaju, uz pomoć islamističke grupe Laskhar -e-Taiba iz indijskog Kašmira.