Niger
0

Al-Qaida preuzela odgovornost za ubistvo dvojice Francuza

FENA
Al-Qaida je preuzela odgovornost za ubistvo dvojice Francuza koji su izgubili život pri pokušaju spašavanja u Nigeru pošle sedmice, bez navođenja kako su oni ubijeni.

"Grupa mudžahedina izvela je u petak, 7. decembra, hrabru operaciju u srcu nigerijske prijestonice Niyamey, gdje su uspjeli u otmici dvojice Francuza", navela je grupa u snimljenoj govornoj internet poruci upućenoj agenciji Reuters.

Snimanje je bilo datirano na 12. januar.

Salah Abu Mohamed, koji se u poruci predstavio kao medijski zvaničnik za Al-Qaidu u islamskom Magrebu (AQIM), naveo je da su dvojica Francuza ubijena kada su francuske i nigerijske snage pokušale da ih spasu, bez navođenja više detalja.

Njihova tijela su pronađena ugljenisana, s rukama vezanim iza leđa, potvrdili su izvori iz bolnice u Nigeru koji su ih vidjeli nakon neuspjelog pokušaja spasavanja prošle subote.

U saopćenju francuskog ministara odbrane Alaina Juppea prošle sedmice je navedeno da su dvojica francuskih talaca otetih u Nigeru izgubili život u pokušaju spasavanja u koji su bile uključeni pripadnici francuskih snaga.

Taoci, koji nisu identifikovani, izgubili su život na nigersko-malijskoj granici u sukobu s kidnaperima oko Kualama u blizini granice s državom Mali oko 160 kilometara sjeverozapadno od Niyameya.

Dvojica Francuza su oteti s večere u restoranu u prijestonici Nigera.