Irak
0

Al-Qaida preuzela odgovornost za napade u Bagdadu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Krovna grupa Al-Qaide u Iraku u četvrtak je preuzela odgovornost za koordinirane napade u Bagdadu ove sedmice u kojima je ubijeno 127 osoba i ranjeno više od 500, upozoravajući na nove napade protiv iračke vlade.

Grupa, poznata kao Islamska država Irak, navodi u saopćenju postavljenom na internet da su napadi u iračkoj prijestonici imali za cilj "bastione zla i jazbine otpadnika", prenosi AP.

U saopćenju se također upozorava kako je grupa "odlučna da razori stubove vlade" u Iraku i da "listi meta nema kraja".

Eksplozije u utorak treći su veliki napad na vladine objekte u iračkoj prijestonici od augusta, izazivajući ozbiljne brige oko sposobnosti iračkih snaga sigurnosti uoči nacionalnih izbora u idućoj godini i povlačenja američkih vojnika.

Očekuje se da premijer Nouri al-Maliki prisustvuje specijalnom zasjedanju parlamenta u čertvrtak nakon što su poslanici zahtijevali od vodećih iračkih sigurnosnih zvaničnika da odgovaraju na pitanja o sigurnosnim propustima koji su omogućili napade.

Tvrdnja Al-Qaide daje dodatnu težinu upozorenjima američke vojske da će pobunjenici vjerovatno nastaviti s velikim napadima u pokušaju da destabiliziraju iračku vladu uoči približavanja parlamentarnih izbora 7. marta.