|

Al-Qaida preuzela odgovornost za napade u Bagdadu

Al-Qaida preuzela odgovornost za napade u Bagdadu
0
F
FENA
10.12.2009. u 10:29
0
komentara
0

dijeljenja
Al-Qaida preuzela odgovornost za napade u Bagdadu Foto: Reuters
Krovna grupa Al-Qaide u Iraku u četvrtak je preuzela odgovornost za koordinirane napade u Bagdadu ove sedmice u kojima je ubijeno 127 osoba i ranjeno više od 500, upozoravajući na nove napade protiv iračke vlade.
Grupa, poznata kao Islamska država Irak, navodi u saopćenju postavljenom na internet da su napadi u iračkoj prijestonici imali za cilj "bastione zla i jazbine otpadnika", prenosi AP.

U saopćenju se također upozorava kako je grupa "odlučna da razori stubove vlade" u Iraku i da "listi meta nema kraja".

Eksplozije u utorak treći su veliki napad na vladine objekte u iračkoj prijestonici od augusta, izazivajući ozbiljne brige oko sposobnosti iračkih snaga sigurnosti uoči nacionalnih izbora u idućoj godini i povlačenja američkih vojnika.

Očekuje se da premijer Nouri al-Maliki prisustvuje specijalnom zasjedanju parlamenta u čertvrtak nakon što su poslanici zahtijevali od vodećih iračkih sigurnosnih zvaničnika da odgovaraju na pitanja o sigurnosnim propustima koji su omogućili napade.

Tvrdnja Al-Qaide daje dodatnu težinu upozorenjima američke vojske da će pobunjenici vjerovatno nastaviti s velikim napadima u pokušaju da destabiliziraju iračku vladu uoči približavanja parlamentarnih izbora 7. marta.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.