Afganistan
0

Al-Qaida poziva na otmice stranaca

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Jedan visoki dužnosnik Al-Qaide pozvao je talibane da počnu otimati strane civile u Afganistanu kako bi prisilili američke snage na pregovore o razmjeni zarobljenika, rekla je australska analitičarka za protuterorističku djelatnost.
  • Tu je direktivu izdao al Kaedin veteran Mustafa Hamid poznat i kao Abu Valid al Masri, rekla je u srijedu Leah Farrall.

Farrall je nekad radila za australsku saveznu policiju. Kaže da je Al-Qaidin internetski dokument napisan krajem jula našla dok je pripremala doktorsku disertaciju o Al-Qaidi na australskom sveučilištu Monashu.

Dokument se zove "Američki vojnik u Afganistanu - prvi korak prema oslobađanju svih zarobljenika u ratu protiv terorizma“ a govori o tome kako bi zarobljavanje jednog američkog vojnika početkom godine trebalo pokazati u kojem smjeru treba ići: zarobljavati zapadne civile i pomoću njih pregovarati o oslobađanju zarobljenih talibana ili pripadnika Al-Qaide.

Farrall kaže kako taj dokument govori o američkom postupanju sa zarobljenicima u zaljevu Guantanamu i poziva talibane da i oni tako postupaju sa svojim neprijateljem, a poziva se na primjer koje im pružaju organizacije poput Hamasa i Hezbolaha. Iako su neke Al-Qaidine otmice završavale pogubljenjem, Hamid ne poziva na stradavanje talaca.

  • On uopće ne govori o pogubljenju zatvorenika. Samo o otimanju i pregovaranju. Ništa ne kaže o tome što s njima činiti ne uspiju li pregovori, kaže Farrell.