Svijet
0

Al-Qaida poziva na napade na jevreje i kršćane

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ogranak al-Qaide za Magreb uputio je apel svojim pristalicama da krenu u napade na jevreje i kršćane te njihove interese u Sjevernoj Africi, navodi se u saopćenju objavljenom u ponedjeljak.

U saopćenju objavljenom na islamističkoj internet stanici, al-Qaida za islamski Magreb (BAQM) poziva sjevernoafričke islamiste da "krenu u napade na jevrejske i kršćanske interese te njihove zajednice u islamskom Magrebu".

On ih također poziva da "primoraju vlade Zapada da prekinu diplomatske i trgovinske odnose s Izraelom", navodi se u saopćenju koje je potpisao vođa BAQMI-a Abu Mossaab Abdeluadud, ali čija vjerodostojnost nije potvrđena.

Navodeći u saopćenji da su "lavovi" BAQMI-a "spremni za čišćenje islamske zemlje od jevreja, kršćana i njihovih agenata", zajednica pod imenom "Evo nas u Gazi", navodi da je napad na izraelsku ambasadu u Nuakchottu bio "samo početak".

Televizijski kanal Al-Jazire u Qataru objavila je u nedjelju da je mreža al-Qaide preuzela odgovornost za napad na izraelsku ambasadu u Nuakchottu, ne dajući više pojedinosti.