Svijet
0

Al-Qaida pokrenula propagandni časopis "Inspire"

FENA
Teroristička mreža Al-Qaida pokrenula je prvi online propagandni časopis na engleskom jeziku pod nazivom "Inspire" (inspire - nadahnuti).

Časopis, koji je počeo izlaziti u utorak i koji uređuje ogranak Al-Qaide u Jemenu, mogao bi pomoći toj terorističkoj grupi da regrutira nove pripadnike u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi, navela je agencija Associated Press.

"Novi časopis je očito namijenjen budućim sljedbenicima džihada u SAD-u i Velikoj Britaniji koji bi mogli biti sljedeće ubice iz Fort Hooda, ili bombaši sa Times Squarea", izjavio je znanstvenik u Institutu Brookings i bivši dužnosnik CIA-e Bruce Riedel.

Prema saopćenju obavještajne grupe SITE, koja prati web-stranice islamskih ekstremista, promocija Al-Qaidinog časopisa na 67 stranica u utorak nije najbolje prošla, budući da su mogle pojaviti samo prve tri stranice.

U sadržaju je bio i članak pod nazivom "Napravite bombu u kuhinji svoje majke", u čijem je kratkom objašnjenju stajalo da je riječ o "detaljnom, a kratkom i lakom uputstvu o tome kako napraviti bombu od sastojaka koje možete pronaći u kuhinji" .

Uredništvo časopisa je također u uvodnom dijelu pozvalo čitatelje da šalju svoje članke, komentare i sugestije.

Al-Qaida je svoje poruke do sada upućivala putem web-stranica na arapskom jeziku.