Svijet
0

Al-Qaida planira napade u Francuskoj tokom izbora

FENA
Teroristička mreža Al-Qaida se priprema da počini napade u Francuskoj prilikom predsjedničkih izbora, izvještava u petak arapski dnevni list Al-Hayat, navodeći izvještaj francuske obavještajne službe.

Ovaj izvještaj govori o nekoliko pokazatelja postojanja plana da se u Francuskoj "ponovi španjolski scenarij", aludirajući na eksplozije u Madridu od marta 2004., izvještava al-Hayat.

List posebno navodi "poruke objavljene na internet stranici bliskoj Al-Qaidi, koje sadrže prijetnje Francuskoj, praćene fotografijama kampanje za predsjedničke izbore na proljeće 2007.

Izvještaj od osam strana za period od tri mjeseca izradile su francuske obavještajne službe koje su identificirale "četiri glavna izvora prijetnji".

Jedan od njih dolazi od "iračkih mreža" koje se sastoje od dobrovoljaca evropskog porijekla, koji su bili u Iraku i borili se u redovima boraca iračke struje Al-Qaide.

Al-Hayat navodi pismo koje se pripisuje Osami bin Ladenu upućeno čelniku "Grupe za propovjed i borbu" Abu Al-Qassemu u kojemu on preporučuje da se posebno cilja Francuska, napadajući "ciljeve koji će prouzrokovati najviše boli".

Vaše "legitimno pravo se sastoji u borbi, uključujući tu i borbu na francuskoj teritoriji, koja hvata madžahedine, ali i u susjednim zemljama, i zbog toga jer je ona saveznik Amerikanaca i Jevreja",navodi se u tekstu.