{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Al-Maliki najavio oslobađanje 2.500 zatvorenika

F
6.6.2006. u 15:28
0
0
Al-Maliki najavio oslobađanje 2.500 zatvorenika
0
Al-Maliki najavio oslobađanje 2.500 zatvorenika
Nuri al-Maliki
Irački premijer Nuri al-Maliki objavio je u utorak oslobađanje 2.500 zatvorenika, nazivajući to gestom "nacionalnog pomirenja".
"Naredili smo oslobađanje po grupama 2.500 zatvorenika protiv kojih nije pokrenut nikakav postupak. Prva grupa od 500 zatvorenika bit će oslobođena sutra", rekao je Maliki na konferenciji za štampu u Bagdadu.

"Ovo je jedna od prvih mjera u cilju nacionalnog pomirenja. Ostale će biti objavljene tokom sljedeća dva dana", dodao je on.

"Oni koji će biti oslobođeni nisu ni sadamovci (vjerni Saddamu Husseinu) ni teroristi i nemaju krvave ruke", precizirao je premijer.

"To su naši sinovi i želimo ih vidjeti da su krenuli pravim putem i odustali od puta koji su izabrali", dodao je on u vezi sa osobama koje će biti oslobođene.

"Nastojimo da ova mjera stvori povoljnu klimu za pomirenje. Preporod Iraka ne može biti djelo jedne stranke ili jedne vjere. To je jednostavno poruka mira koja zaslužuje dobrodošlicu", rekao je Maliki želeći da se "proces političkog otpora odvija mirnim putem i bez upotrebe nasilja i prolijevanja krvi".

Vođa sunitske koalicije Fronta za slobodu Adnane al-Dulaimi pozvao je 27. maja iračku vladu da preuzme inicijativu za oslobađanje hiljada zatvorenika.

"Pozivan iračku vladu da učini sve kako bi se prekinulo nasilje i oslobodio veliki broj zatvorenika iz iračkih i američkih zatvora", rekao je on na konferenciji za štampu.

Na dan 30. aprila oko 28.700 osoba bilo je zatvoreno u Iraku, od kojih su 15.387 zatvorile Multinacionalne snage, saopćilo je iračko ministarstvo za ljudska prava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: