Svijet
0

Al-Maliki: Nacionalno pomirenje je ključ za uspjeh u Iraku

FENA
Irački premijer Nuri al-Maliki izjavio je da je nacionalno pomirenje ključno za okončanje svakodnevnog nasilja u njegovoj zemlji, pozivajući svjetske lidere da pomognu u okupljanju zavađenih frakcija, ali nudeći malo vlastitih političkih rješenja.

Nuri al-Maliki poručio je Generalnoj skupštini UN-a u srijedu da terorizam prijeti ugrožavanju svakog uspjeha u smanjenju sektaških ubistava i uspostavi demokratskih principa u Iraku, javio je AP.

Njegove izjave uslijedile su dok su valovi bombaškin napada i pucnjava zapljusnuli Irak a najmanje 50 ljudi je ubijeno i povećana su strahovanja od nove ofanzive al-Qaide.

"Gledamo na nacionalno pomirenje kao na čamac za spasavanje, trajan mirovni projekt i sigurnu luku za politički proces i demokratsku praksu", izjavio je al-Maliki.

On je, međutim, izjavio kako pomirenje "nije samo odgovornost vlade".

"Danas osjećamo optimizam da zemlje regije uviđaju opasnost terorističkih napada protiv Iraka, da nije u njihovom interesu da Irak bude slab", kazao je.

Al-Maliki je govorio na ministarskom zasjedanju na visokom nivou tokom dana usmjerenih napada protiv američkog predsjednika Georgea Busha, od kojih su mnogi bili usmjereni na njegovu iračku politiku.

Kubanski ministar vanjskih poslova Felipe Perez Roque optužio je Busha za kršenje međunarodnog prava ilegalnom okupacijom Iraka i odobravanjem mučenja zatrvorenika. Zimbabveanski predsjednik Robert Mugabe, koji je kritikovan zbog kršenja ljudskih prava u vlastitoj zemlji, izjavio je da su Bushove "ruke umrljane krvlju brojnih nacionalnosti".

U četvrtak bi se Generalnoj skupštini trebali obratiti predsjednik Srbije Boris Tadić i Kolumbije Alvaro Uribe.

Al-Maliki je suočen s rastućim kritikama, posebno od američkih demokrata, zbog svoje nesposobnmosti da iskoristi smanjenje nasilja u Bagdadu kako bi usvojio zakone o diobi vlasti među sunitima, šiitima i Kurdima i time pomogao u okončanju pobune.

Bush je insistirao kod al-Malikija u utorak tokom sastanka u New Yorku da ostvari napredak na brojnim poljima političkog pomirenja.

U svom je govoru, ipak, al-Maliki samo kratko spomenuo predloženi zakon o nafti, tvrdeći kako je njegova vlada dovršila rad na njemu i da čeka na odobrenje parlamenta.

Al-Maliki je primijetio, kako ih je nazvao, brojne nedavne uspjehe u Iraku. On je naveo smirivanje regija poput pokrajine Anbar na zapadu zemlje, nedavni pad sektaških ubistava i povratak hiljada raseljenih porodica svojim domovima.

"Naše oružane snage su ustrajne u uspostavi reda i mira, kao i na uvođenju osjećaja poštovanja prema vladi u brojnim pokrajinama koje imaju različite vjerske, sektaške i etničke sastave", kazao je.

Al-Maliki je pohvalio pojavljivanje demokratskih institucija u Iraku.

Kazao je kako njegova zemlja ima na stotine političkih stranaka aktivnih u 20 političkih alijansi, više od 6.000 civilnih organizacija, na stotine novina i magazina i 40 lokalnih i satelitskih TV stanica.

Teroristi, međutim, napadaju taj "novi Irak", kazao je.

"Terorizam ubija civile, novinare, glumce, mislioce i profesionalce. On napada univerzitete, tržne centre i biblioteke. On razara džamije i crkve i uništava infrastrukturu državnih institucija", izjavio je al-Maliki.

On je kazao da irački susjedi imaju odgovornost u pomaganju u zaustavljanju nasilja, upozoravajući da "kontinuirani priliv oružja, novca, bombaša samoubica i širenje fetvi podstiče na mržnju i ubistva i rezultirat će samo katastrofalnim posljedicama".