Svijet
0

Al-Maliki: Iračke snage nisu spremne održati sigurnost

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Irački premijer Nuri al-Maliki izjavio je u ponedjeljak da iračke snage još nisu spremne od američkih preuzeti očuvanje sigurnosti u zemlji.

"Potreban je dodatni napor i još vremena kako bi naše vojne snage mogle preuzeti očuvanje sigurnosti u svim iračkim provincijama od koalicijskih snaga koje nam pomažu u borbi protiv terorizma", kazao je Al-Maliki poslanicima u parlamentu, prenijela ja agencija AP.

Al-Maliki je takav stav iznio nekoliko sati prije nego što će američki ambasador u Iraku Ryan Crocker i američki zapovjednik general David Petraeus podnijeti izvještaj u američkom Kongresu o napretku u Iraku, dok su u toku rasprave da se započne vraćanje američkih vojnika kućama.

Irački premijer je kazao da je nasilje umanjeno za 75 posto u oblasti Bagdada otkako je američka vojska dovela dodatne snage početkom ove godine.

"Ključ obnove zemlje, ekonomskog razvoja i porasta životnog standarda je sigurnost", ocijenio je Al-Maliki.

"Postigli smo uspjeh u sprečavanju sektaškog rata u Iraku i potpuno sam uvjeren da je nacionalno pomirenje naš jedini put koji vodi Irak ka sigurnosti", zaključio je irački premijer.