Svijet
0

Al-Jazeera počela emitirati program na engleskom

FENA
Na međunarodnoj medijskoj pozornici u srijedu se pojavio još jedan, potencijalno izuzetno važan igrač.

Satelitska TV stanica Al-Jazeera, sa sjedištem u katarskoj prijestonici Dohi, nakon decenije izuzetno uspješnog emitiranja na arapskome, pokrenula je novi kanal vijesti na engleskom jeziku.

Al-Jazeera je uložila značajna sredstva i angažirala poznate novinare iz drugih, uglavnom američkih i britanskih medijskih kuća, u pokušaju da se probije na zapadno tržište.

Program te mreže, prenosi BBC, koja je po općoj ocjeni unijela pravu revoluciju u arapske medije, redovno gleda 50 miliona ljudi širom Bliskog istoka, ali i u mnogim zemljama van toga regiona.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Pokretanje programa vijesti na engleskom jeziku Al-Jazeeri daje jednu potpuno novu dimenziju. Očekuje se da će ubuduće biti gledana u mnogo većem broju domova nego što je to do sada bio slučaj.

Prvi gost programa na engleskom jeziku bit će britanski premijer Tony Blair, a intervjuirat će ga sir David Frost, jedan od najpoznatijih bivših novinara BBC-a.

Al-Jazeera je u prošlosti bila predmet brojnih kontroverzi. Washington ju je optuživao da je glasilo islamskih ekstremista, djelimično i zbog toga što je redovno emitirala videosnimke s porukama lidera Al-Qaide Osame bin Ladena.

Felicity Barr, jedna od voditeljica programa novog kanala Al-Jazeere na engeleskom odbacuje, međutim, takve optužbe.

"Činjenica je da sve što Osama bin Laden kaže predstavlja vijest. Taj čovjek je važan za ono što se događa u svijetu. Ne želite valjda da kažete da BBC, CNN, SKY, ITN, kada bi njima bili poslani videosnimci s Bin Ladenovim porukama, to smjesta ne bi i emitirali", kazala je Barr.