"Novinarstvo nije zločin"
34

Al Jazeera najoštrije osudila izraelsko uništavanje njenih kancelarija u Gazi

S. M.
Ruševine zgrade u kojoj su bile smještene redakcije (Foto: EPA-EFE)
Ruševine zgrade u kojoj su bile smještene redakcije (Foto: EPA-EFE)
Al Jazeera je najoštrije osudila bombardovanje i uništavanje njenih kancelarija od strane izraelske vojske u Gazi, i to smatra činom kojim se nastoji spriječiti novinare da izvršavaju dužnost obavještavanja svijeta i izvještavanja o događajima na terenu.
Iz Al Jazeera su obećali da će iscrpiti sve pravne mogućnosti kako bi izraelska vlada odgovarala za svoje postupke.

Stanovnike i stanare zgrade Al Jalaa, u kojoj se nalaze kancelarije Al Jazeere, zajedno s glavnim međunarodnim medijima, poput AP-a i Middle East Eye, izraelska je vojska telefonskim pozivom obavijestila da imaju manje od sat vremena da napuste zgradu.

"Pozivamo sve medije i institucije za ljudska prava da udruže snage u osudi ovog nemilosrdnog bombardovanja i da izraelsku vladu pozovu na odgovornost zbog namjernog ciljanja novinara i medijskih institucija", poručuju iz Al Jazeere.

Komentarišući bombardovanje zgrade Al Jalae, Mostefa Souag, generalni direktor medijske mreže Al Jazeera rekao je: "pozivamo međunarodnu zajednicu da osudi takve barbarske akcije i ciljanje novinara i zahtijevamo hitnu međunarodnu akciju kako bi Izrael odgovarao za namjerno ciljanje novinara i medijskih institucija."

Souag je dodao da je "cilj ovog gnusnog zločina ušutkivanje medija i sakrivanje neizrecivih pokolja i patnji naroda Gaze."

"Uništavanje kancelarije Al Jazeere i drugih medijskih organizacija u kuli Al Jalaa u Gazi očigledno je kršenje ljudskih prava i međunarodno se smatra ratnim zločinom. Pozivamo sve medije i institucije za ljudska prava da osude ovaj gnusni zločin i stanu uz Al Jazeeru i druge medijske organizacije na meti izraelske vojske, uprkos tome što već dugi niz godina znaju da koriste zgradu kao svoje sjedište."

Iz Al Jazeere naglašavaju da napad na medije ima za cilj ušutkavanje onih koji prenose istinu o događajima u Palestini.

"Novinarstvo nije zločin", zaključuju iz Al Jazeere.