Svijet
0

Al-Jazeera na engleskom širom svijeta, ali ne i u Americi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Televizijska mreža Al-Jazeera na engleskom jeziku, koja je ušla u šesti mjesec postojanja, stekla je veliki broj gledatelja širom Evrope, u dijelovima Azije, Australije - pa čak i u Izraelu, sudeći po rukovodiocima mreže i lokalnim TV kompanijama koje prenose njen program.

Nijedan veliki kablovski ili satelitski provajder u SAD-u, međutim, ne prenosi program te TV mreže, koja ih optužuje da su tu odluku donijeli zbog političkog pritiska. Američki provajderi ipak tvrde kako je jednostavno riječ o tržišnoj utakmici.

Skoro 100 miliona domaćinstava širom svijeta gleda engleski servis Al-Jazeere, što je skoro polovina gledalaca CNN-a, tvrde rukovodioci mreže.

Od januara je TV mreža emitirala emisije vijesti u 550.000 izraelskih domova na Yes TV-u, najvećem kablovskom provajderu te zemlje.

"To je zaista neobično da dok je ostatak svijeta sretan što nas gleda, Sjedinjene Države stoje u divnoj izolaciji" izjavio je izvršni direktor Al-Jazeere na engleskom jeziku Nigel Parsons u sjedištu te stanice u državi Katar, u Perzijskom zalivu.

Rukovodioci kompanije tvrde kako očekuju rovovsku bitku za američki eter jer je Bushova administracija napala arapski kinal Al-Jazeere kao glasilo terorista, uključujući i mrežu Al-Qaida Osame bin Ladena.