{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Al-Jafaari izabran za novog iračkog premijera

F
13.2.2006. u 10:05
0
0
Al-Jafaari izabran za novog iračkog premijera
0
Al-Jafaari izabran za novog iračkog premijera
Šiitski poslanici izabrali su aktuelnog predsjednika iračke vlade Ibrahima al-Jafaarija za novog premijera, osiguravajući drugi mandat ljekaru i dugogodišnjem egzilantu u jednoglasnoj podršci - zahvaljujući velikim dijelom i podršci radikalne antiameričke frakcije.
U međuvremenu je Al-Jafaarijev izbor otvorio put za šiitsku alijansu da započne razgovore sa strankama koje zastupaju sunitske Arape, Kurde, sekulariste i ostale o široko zastupljenoj vladi za koju se Amerikanci nadaju da može umiriti pobunu tako da američke i ostale strane trupe mogu započeti s odlaskom iz Iraka, javio je AP.

Al-Jafaari je pobijedio potpredsjednika Adila Abdula-Mahdija tokom glasanja, velikim dijelom zahvaljujući podršci pristalica Muqtade al-Sadra, imama čija je milicija pokrenula dva ustanka protiv američkih snaga u 2004.

Al-Jafaari, koji je proveo više godina u egzilu u Iranu i u Britaniji, praktično je osigurao premijerski položaj kada se novi parlament ponovo sastane i izabere se novi predsjednik u predstojećim sedmicama. Ustav navodi da predsjednik mora imenovati premijera iz najvećeg političkog bloka u parlamentu.

Šiiti su osvojili 128 od 275 mjesta na decembarskim izborima za irački prvi parlament s četverogodišnjim mandatom od pada Saddama Husseina u 2003. Alijansa je osvojila još dva poslanička mjesta kada joj se nakon izbora pridružila jedna mala stranka.

Potencijalni koalicioni partneri su, ipak, izrazili razočarenje izborom al-Jafaarija, dok su se Kurdi požalili da su stavljeni na marginu u odlazećoj vladi, a sunitski Arapi ukazivali na njegov neuspjeh da obuzda službe sigurnosti pod šiitskim vodstvom optužene za zlostavljanja sunita.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: