Svijet
0

Al-Jafaari izabran za novog iračkog premijera

FENA
Šiitski poslanici izabrali su aktuelnog predsjednika iračke vlade Ibrahima al-Jafaarija za novog premijera, osiguravajući drugi mandat ljekaru i dugogodišnjem egzilantu u jednoglasnoj podršci - zahvaljujući velikim dijelom i podršci radikalne antiameričke frakcije.

U međuvremenu je Al-Jafaarijev izbor otvorio put za šiitsku alijansu da započne razgovore sa strankama koje zastupaju sunitske Arape, Kurde, sekulariste i ostale o široko zastupljenoj vladi za koju se Amerikanci nadaju da može umiriti pobunu tako da američke i ostale strane trupe mogu započeti s odlaskom iz Iraka, javio je AP.

Al-Jafaari je pobijedio potpredsjednika Adila Abdula-Mahdija tokom glasanja, velikim dijelom zahvaljujući podršci pristalica Muqtade al-Sadra, imama čija je milicija pokrenula dva ustanka protiv američkih snaga u 2004.

Al-Jafaari, koji je proveo više godina u egzilu u Iranu i u Britaniji, praktično je osigurao premijerski položaj kada se novi parlament ponovo sastane i izabere se novi predsjednik u predstojećim sedmicama. Ustav navodi da predsjednik mora imenovati premijera iz najvećeg političkog bloka u parlamentu.

Šiiti su osvojili 128 od 275 mjesta na decembarskim izborima za irački prvi parlament s četverogodišnjim mandatom od pada Saddama Husseina u 2003. Alijansa je osvojila još dva poslanička mjesta kada joj se nakon izbora pridružila jedna mala stranka.

Potencijalni koalicioni partneri su, ipak, izrazili razočarenje izborom al-Jafaarija, dok su se Kurdi požalili da su stavljeni na marginu u odlazećoj vladi, a sunitski Arapi ukazivali na njegov neuspjeh da obuzda službe sigurnosti pod šiitskim vodstvom optužene za zlostavljanja sunita.