Lider Sirije o Zapadu
55

Al-Assad: Zapadni lideri vode države kao kompanije, više se ne mogu shvatati ozbiljno

B. H.
Foto: SANA
Foto: SANA
U intervjuu za rusku televiziju Channel One u nedjelju, sirijski predsjednik Bashar al-Assad rekao je da Zapad više nema državnike dostojne dijaloga, te da trenutni čelnici vode vlade kao što vode kompanije.

"Moderni političari ne razmišljaju strateški. Rješavaju probleme pred sobom i više ne drže riječ. Svaki dogovor može se prekršiti sutradan. Mogu reći da nema niti jednog političara na Zapadu s kojim bih želio razgovarati", rekao je al-Assad.

Još od vremena britanske premijerke Margaret Thatcher ili američkog predsjednika Ronalda Reagana Zapad nije dao nijednog "državnika" vrijednog pažnje, dodao je.

Zbog utjecaja kapitalizma, "zemlje su se pretvorile u korporacije, a lideri u korporativne menadžere", dodao je predsjednik al-Assad.

Assad je iznio optužbe posebno na račun SAD-a da profitira od drugih zemalja i svaki sukob pretvara u "opasnu hroničnu bolest".

"Amerika zarađuje na bilo kakvom sukobu, a zatim se povuče u stranu i gleda haos koji se odvija i čeka da zada posljednji udarac", rekao je Assad.

Siriju od 2011. razara građanski rat, zemlja je trenutno podijeljena između provladinih i antivladinih frakcija. SAD trenutno ima trupe stacionirane u dijelovima Sirije pod kontrolom protuvladinih snaga, koji su također bogati izvorima nafte. Prema podacima UN-a, više od polovine zemlje bori se s nedostatkom hrane, dok su milioni i dalje raseljeni zbog nemira.