Nesreća ih ujedinila
23

Al-Assad se vraća na diplomatsku scenu: Prvi susret s Egipćanima nakon 10 godina

B. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Egipatski ministar vanjskih poslova sastao se u ponedjeljak sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom i turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom u prvim posjetima Siriji i Turskoj u posljednjih deset godina

Assad je imao "koristi" od arapske podrške otkako su razorni zemljotresi ovog mjeseca pogodili njegovu zemlju i susjednu Tursku , što mu je pomoglo u ublažavanju diplomatske izolacije s kojom se suočio zbog građanskog rata u Siriji koji je započeo 2011. godine.

"Cilj posjete je prije svega humanitarni i prenijeti našu solidarnost, od vodstva, vlade i naroda Egipta do naroda Sirije", rekao je egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry novinarima u Damasku.

Egipat se istakao u pružanju dodatne pomoći u slučaju potresa "u punoj koordinaciji sa sirijskom vladom" nakon što je već donirao oko 1500 tona pompći, dodao je Shoukry, stojeći uz sirijskog ministra vanjskih poslova Faisala Mekdada.

"Kada ministar vanjskih poslova Egipta dođe u Damask, on dolazi u svoj dom, svoj narod i svoju zemlju", rekao je Mekdad.

U zemljotresu je poginulo više od 5900 ljudi u Siriji, većina njih na sjeverozapadu koji drže pobunjenici. U Turskoj broj umrlih iznosi više od 44.000.

Arapska liga suspendirala je Siriju 2011. godine zbog vladinog gušenja demonstracija, a mnoge arapske države saveznice SAD-a podržale su opoziciju koja je nastojala svrgnuti Assada.

No brojne arapske države, među kojima su najistaknutiji Ujedinjeni Arapski Emirati , promijenile su pristup prema normalizaciji veza posljednjih godina, nakon što je Assad porazio svoje pobunjeničke neprijatelje u većem dijelu zemlje uz pomoć Irana i Rusije.

Shoukry nije odgovorio na pitanja novinara hoće li Egipat podržati ukidanje suspenzije Sirije od strane Arapske lige.

Veze između Sirije i Egipta nakratko su prekinute za vrijeme vlade predvođene Muslimanskim bratstvom predsjednika Mohameda Mursija.

Nakon zemljotresa, predsjednik Abdel Fattah al-Sisi razgovarao je s Assadom telefonom po prvi put, au nedjelju se izaslanstvo parlamentaraca iz cijele regije, uključujući i predsjednika egipatskog parlamenta, sastalo s Assadom u Damasku.

Washington je izrazio protivljenje bilo kakvim potezima prema obnovi ili normalizaciji veza s Assadom, navodeći brutalnost njegove vlade tokom sukoba i potrebu da se vidi napredak prema političkom rješenju.

Saudijska Arabija, koja je i dalje u sukobu s Assadom, rekla je da se u arapskom svijetu gradi konsenzus da izolacija Sirije ne funkcionira i da je dijalog s Damaskom potreban u nekom trenutku kako bi se barem riješila humanitarna pitanja.