Svijet
0

Al-Asad: Nema pregovora s Izraelom dok je Bush na vlasti

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Sirijski predsjednik Bashar al-Assad izjavio je da američki predsjednik George W. Bush nije zainteresiran za bliskoistočni mirovni proces i da zato ne očekuje direktne pregovore s Izraelom prije okončanja njegovoga predsjedničkog mandata u januaru sljedeće godine.

Assad se u subotu sastao s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, čime je Zapad okončao izolaciju Sirije koja je trajala godinama.

Dva čelnika su razgovarala uoči velikog samita u francuskoj prijestonici, a Assad je najavio spremnost da popravi odnose s oba svoja susjeda, Izraelom i Libanom, javljaju svjetske agencije.

On je rekao kako želi da Francuska igra ulogu u mogućim razgovorima licem u lice s Izraelom, naglasivši da je od suštinske važnosti i da Sjedinjene Države budu prisutne.

"Sasvim otvoreno govoreći, ova američka administracija nije zainteresirana za mirovni proces, tako da se to pitanje (direktnih pregovora) neće pojaviti prije dolaska nove američke administracije", kazao je Assad na konferenciji za novinare.

Izrael i Sirija saopćili su 21. maja da su obnovili indirektne kontakte posredstvom Turske, nakon zastoja od osam godina.

Posljednji direktni pregovori dviju strana propali su 2000. godine jer se pregovarači nisu mogli dogovoriti o obimu izraelskog povlačenja s Golanske visoravni okupirane u šestodnevom ratu 1967. godine.

Te je pregovore sponzorirao SAD, ali je otada izbjegavao da se ponovo miješa zbog uloge Sirije u Libanu i bliskih veza s Iranom.

Sjedinjene Države biraju novog predsjednika u novembru, a u subotu je glasnogovornik State Departmenta Rob Mcinturf izjavio da Amerika nije spremna obnoviti pune odnose sa Sirijom.

"Zajedno s međunarodnom zajednicom čekamo na znak da je Sirija istinski spremna odbaciti svoju podršku terorizmu i uraditi više da okonča priliv stranih boraca u Irak te izbaci vodstvo palestinskih terorističkih grupa iz Sirije", kazao je on.