Svijet
0

Al-Arabiya: Uhapšena Saddamova desna ruka

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Satelitska televizija Al-Arabiya objavila je u srijedu navečer da je muškarac za kojeg se sumnja da je Izzat Ibrahim al-Duri, bivša desna ruka Saddama Husseina i najviši zvaničnik bivšeg režima koji je bio u bijegu, uhvaćen u Iraku.

Uhvatile su ga iračke sigurnosne snage i predale američkoj vojsci, objavila je televizija sa sjedištem u Dubaiju, pozivajući se na izvore iz iračkih sigurnosnih službi.

Za sada irački i američki izvori u Bagdadu nisu mogli da potvrde ovu vijest, javio je AFP.

"Provjeravamo te informacije", naveo je u saopćenju Abdellatif Rayan, glasnogovornik snaga koalicije.

Irački savjetnik za nacionalnu sigurnost Muaffak al-Rubaie je kazao da ne može "ni potvrditi ni demantirati" ovu informaciju.

"Iračka vojska je izvodila operaciju blizu Hamrina. Vojnici su uhvatili treoriste i naoružane ljude i odveli ih u Bagdad. Napravit ćemo analizu DNK", objasnio je on.

Abu Mohammad, kojeg je Al-Arabiya predstavila kao predstavnika Izzata Ibrahima al-Durija u Siriji, kazao je u izjavi za televiziju da su te informacije netačne.

Izzat Ibrahim al-Duri, čija je glava u 2003. godini ucijenjena na 10 miliona dolara, slobodan je, na sigurnom i "predvodi otpor i džihad u Iraku", kazao je putem telefona Abu Mohammad.