Svijet
0

Aktivistice iz Femena palile barbike u Berlinu

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Aktivistice u toplesu Femen ponovo su imale jedan od svojih "performansa" u Berlinu. U tom gradu je postavljena gigantska kuća iz snova za barbike. Barbie Dreamhouse je nešto što promovira "plastične idole" i nezdravu opsesiju ljepotom, stav je grupe aktivistica Femen.

Otvaranje Barbie turneje u Evropi je ostalo u drugom planu, dok su javnosti protesti bili zanimljiviji i privlačniji dio. Barbie muzej se prostire na 2.500 kvadratnih metara i u prirodnoj je veličini onog izmišljenog doma ove lutke u Malibuu. Ostat će u Berlinu do 25. augusta, a potom će obići i druge evropske gradove. Ovo je drugi grad u kojem je postavljena Barbie Dreamhouse, nakon Floride.

Aktivistice grupe Femen iz Ukrajine su izrazile negodovanje, a jedna od njih, koja je viđena u publici, nosila je natpis na svojim grudima "Life in plastic is not fantastic" (Život u plastici nije fantastičan).

Aktivistice su također palile križeve na kojima su bile prikovane lutke, a potom ih je osiguranje udaljilo sa mjesta događaja.

"Ritual sa paljenjem barbika, odnosno plastičnih idola, je izveden da bi se pokazao pravi smisao onoga što je radilo komercijalno čudovište Mattel. Oni su pretvorili komad plastike u 'boga' za milione djevojaka iz cijelog svijeta, koje ih sada nastoje imitirati, kao i apsurdno se ponašati", napisale su aktivistice kasnije na svojoj web-stranici, prenijeli su njemački i ukrajinski mediji.