Uzvikivala "Ubijte Kirilla!"
1

Aktivistica grupe Femen se pokušala baciti na ruskog patrijarha

Klix.ba
Aktivistica grupe Femen "napada" Kirilla (Foto: AFP)
Aktivistica grupe Femen "napada" Kirilla (Foto: AFP)
Obnažena aktivistica dobro poznate ukrajinske organizacije za zaštitu ljudskih prava Femen pokušala se danas baciti na patrijarha Ruske pravoslavne crkve Kirilla uzvikujući "Odlazi!".

Incident se dogodio na aerodromu u Kijevu nakon što je poglavar Ruske crkve izašao iz aviona. Poznato je da se pripadnice Femena za ženska prava bore organizirajući oštre proteste i ispisujući uvredljive parole po leđima i golim grudima.

Ni danas nije bilo drugačije. Članica Femena Yana Zhdanova je preko golih grudi imala ispisanu parolu "Ubijte Kirilla", a razlog njenog protesta je navodna antiukrajinska politika Kremlja i crkve.

Jake snage sigurnosti brzo su reagovale odmaknuvši Ukrajinku od Kirilla, no ona nije odustajala već je počela vikati "Kirille, idi u pakao".

Crkveni zvaničnici su njeno ponašanje ocijenili sramotnim, ali ne i iznenađujućim s obzirom na to je Crkva oduvijek bila meta takvih napada.

Aktivistice Femena su izdale saopćenje u kojem tvrde da Kirill šteti interesima Ukrajine, jer zemlju pokušava uvući u uniju sa Rusijom.