Bunt protiv pjevača
38

Aktivisti na koncertu Rogera Watersa raširili zastave Izraela, dobili aplauz prisutnih

V. K.
Detalj sa koncerta Rogera Watersa u Franfkurtu (Foto: Twitter)
Detalj sa koncerta Rogera Watersa u Franfkurtu (Foto: Twitter)
Bivši pjevač Pink Floyda Roger Waters izazvao je niz reakcija zbog svog nastupa u Berlinu prije nekoliko dana, a tenzije su se moglo primijetiti i na koncertu u Frankfurtu.
Naime, Waters je održao koncert u ovom njemačkom gradu, a uoči koncerta brojni izraelski aktivisti zatražili su da koncert bude otkazan.

Ipak, Waters je koncert održao, ali to nije spriječilo aktiviste da na koncertu jasno pokažu šta misle o njegovim stavovima prema Izraelu.

Tokom koncerta, grupa demonstranata stigla je u prve redove dvorane te su podigli izraelske zastave za što su dobili aplauz.

"Demonstranti su također kratko zapjevali 'Am Yisrael Chai' što znači 'Narod Izraela živi' te su za to dobili pljesak sa tribina", piše The Times of Israel.

Podsjetimo, Waters je izazvao kontroverze zbog svog nastupa u Berlinu, a "krivac" za to je činjenica da je u jednom dijelu nastupa izašao obučen kao SS oficir dok su se na ekranu iza njega prikazivala imena Anne Frank, antinacističke aktivistkinje Sophie Scholl, Iranke Mahse Amini koju je ubila tzv. policija za moral, George Floyda kojeg je ubio policajac u Minneapolisu.

"Oni su toliko brutalni jer žele da slome naš otpor i nastave da vladaju svijetom", poručio je Waters na koncertu bez jasnog naglašavanja o kome tačno misli.

Također, pored njih, na ekranu se našlo i ime novinarke Abu Akleh za koju se vjeruje da je ubijena hicima koje su ispalili izraelski vojnici tokom racije u Jeninu. "Sud u Frankfurtu je presudio da ja nisam antisemit. Samo da bude jasno, ja bezrezervno osuđujem antisemitizam", rekao je Waters na nastupu.

Ono što je zasmetalo izraelskim zvaničnicima, a tiče se Watersovog koncerta, jeste to što je ime ubijene novinarke Al Jazeere stajalo pored imena Anne Frank.