Svijet
0

Aktivisti Greenpeacea u nehumanim zatvorskim uvjetima

FENA
Protesti u Holandiji za oslobađanje aktivista Greenpeacea (Foto: AFP)
Protesti u Holandiji za oslobađanje aktivista Greenpeacea (Foto: AFP)
Greenpeace je u ponedjeljak osudio "nehumane" zatvorske uvjete u kojim se nalazi njegovih 30 aktivista uhapšenih krajem septembra zbog pokušaja da se popnu na rusku naftnu platformu u Arktičkom moru.

"Njihovi zatvorski uvjeti mogu se smatrati samo nehumanim", izjavio je advokat Greenpeacea Sergej Golubok na konferenciji za štampu u Murmansku.

Više zatvorenika "nema pristup pitkoj vodi", a svi su pod stalnim videonadzorom, pa i u toaletima, naglasio je on.

Helikopterska jedinica ruskih graničara prinudno je usidrila krajem septembra Greenpeaceov brod Arctic Sunrise u Barencovom moru, a 28 aktivista ove nevladine organizacije i dva novinara zatvoreni su na dva mjeseca u Murmansku.

Oni su prošle sedmice optuženi za "grupno organizirano piratstvo" zbog čega bi mogli dobiti do 15 godina zatvora.

Neki aktivisti zatvoreni u Apatiti, 190 kilometara od Murmanska, prevoženi su na saslušanje u ovaj grad u "neugrijanim furgonima", izjavio je Golubok.

"Niko ne prima odgovarajuću medicinsku njegu", dodao je on.

Situacija je još kompliciranija zato što su zatvorenici većinom strani državljani i ne govore ruski, naglasio je advokat.

Oni ne mogu ispuniti formular na ruskom kako bi digli novac sa svog bankovnog računa ili zatražiti dozvolu od čuvara da otvore prozor, kazao je Golubok.

"Ne mogu razgovarati telefonski sa svojim bližnjim jer moraju govoriti jezik koji zaposlenici u zatvorskom centru razumiju", naglasio je advokat.

Na brodu Arctic Sunrise su bili aktivisti iz 18 različitih zemalja.