Rumunija
0

Aktivisti Greenpeacea se svezali za radijatore u kancelariji ministra

SRNA
Aktivisti protiv korištenja cijanida (Foto: AFP)
Aktivisti protiv korištenja cijanida (Foto: AFP)
Aktivisti organizacije Greenpeace upali su danas u zgradu rumunskog Ministarstva za zaštitu okoline i vezali se za radijatore u ministrovoj kancelariji u pokušaju da spriječe otvaranje najvećeg evropskog površinskog rudnika zlata u malom gradu na Karpatima.

Očekuje se da će Vlada uskoro izdati dozvolu za realizaciju projekta, u okviru kojeg će se koristiti cijanid za vađenje 314 tona zlata i 1.500 tona srebra u zapadnom rumunskom gradu Rosija Montana.

Oko 20 aktivista Greenpeace iz Rumunije, Mađarske, Njemačke, Austrije, Italije i Slovenije upalo je u zgradu ministarstva u centru Bukurešta.

 Oni su u žutim jaknama klečali u tišini na crvenom tepihu kabineta ministra za zaštitu okoline Lasla Borbelija i držali transparente sa porukom "Spasimo Rosiju Montanu" i "Nećemo cijanid u Rosiji Montani".

Planiranje ovog projekta trajalo je 14 godina. Izvođač je Gold korporacija, čiji je većinski vlasnik kanadska kompanija Gabriel Resources, dok rumunska Vlada ima udio od 19 posto. 

Kompanija je procijenila vrijednost projekta na 7,5 milijardi dolara.

Tokom godina pojavilo se protivljenje među građanskim grupama i organizacijama za zaštitu prirode, kao i u susjednoj Mađarskoj. Kritičari tvrde da će vađenje zlata uništiti drevne rimske rudnike i sela, te da bi moglo da izazove ekološku katastrofu.
"Ne postoji način da se cijandiska tehnologija koristi na način koji je neškodljiv za prirodu. Ne želimo katastrofu u Rosiji Montani", izjavio je Greenpeaceov stručnjak za toksične materije.

Manji protesti planirani su i ispred rumunskih ambasada u Sofiji, Beču, Budimpešti i Varšavi, gdje će aktivisti pokrenuti peticiju za zabranu korištenja cijanida u rumunskim rudnicima.

Gold korporacija predlaže otvaranje kopova na četiri planinska vrha, što bi dovelo do nestanka tri sela, od 16 koliko ih ima u tom regionu, uz očuvanje istorijskog centra Rosija Montane.

Predsjednik Trajan Basesku, koji je suočen sa antivladinim protestima, podržava projekat i kaže da će on Rumuniji donijeti prijeko potrebne investicije.