Svijet
0

Aktivisti Greenpeacea demonstriraju protiv Bushove posjete Pragu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Aktivisti pokreta Greenpeace protestirali su u utorak u Pragu protiv posjete Georgea W.Busha , puštajući napuhani balon s helijem na kojem je pisalo "72 posto kaže ne radaru", aludirajući na ankete javnog mnijenja vezano za američki proturaketni štit.

Demonstranti su se kretali u gumenim čamcima po rijeci Vitlavi prelazeći češki glavni grad u kojem je postavljen veliki transparent na kojem je pisalo: "Klimatsko zagrijavanje, hladni rat?", izvještava AFP.

Cilj demonstracija je bio da se naglasi povezanost između "proturaketne odbrane koja pojačava tenzije u svijetu i činjenice da je u takvoj atmosferi teško donijeti rješenje za značajne probleme, kao što su klimatsko zagrijavanje", rekao je Martin Kubek, lokalni zvaničnik Greenpeacea.

Ideja je također bila da se osudi Busheva vlada, koja, kako tvrdi Greenpeace, "blokira inicijative vezane za klimatsko zagrijavanje", što je predmet razgovora u srijedu u Njemačkoj na otvaranju samita industrijski najrazvijenijih zemalja G8.

Protivnici projekta proturaketnog štita bučno su demonstrirali u ponedjeljak u Pragu prije dolaska američkog predsjednika. Skup, organiziran blizu dvorca u Pragu, sjedištu češkog predsjednika, okupio je "nekoliko hiljada" osoba.

U utorak su snage reda zatvorile historijski centar grada, zabranivši svaki pristup centru.

Washington je počeo polovinom maja pregovore s Pragom i Varšavom o razmještanju radarske stanice na češkom tlu i deset raketa presretača u Poljskoj.