Svijet
0

Aktivisti bacili dimne bombe na japanske brodove kitolovce

Sarajevo-x.com
Ekološki aktivisti su bacili boju i dimne bombe na brodove kitolovce u Japanu koji u vodama Antarktika love najveće sisare na svijetu. Institut za istraživanje kitova koji zapravo vodi najveće programe lova na kitove u Japanu je kriv za najveći pomor ovih sisara tvrde aktivisti grupe Sea Shepherd.

Aktivisti su bacili otrov i boje na brodove, a pokušali su i onesposobiti propelere i kormilo brodova kako bi spriječili da se brodovi otisnu na još jednu ribolovnu akciju. Japanska vlada je odlučila pustiti iz pritovra trojicu australijskih aktivista zbog njihovog pokušaja da onesposobe brodove, samo nekoliko dana prije nove akcije.

"Institut za istraživanje kitova najoštrije osuđuje Sea Shepherd i njihove opasne i nasilne akcije protiv naših objekata za istraživanja", rečeno je u izjavi organizacije, prenosi AFP.

U izjavi je dodato još i to da se pozivaju ostale države da spriječe agresivno i nasilno djelovanje ekoloških grupa. Također su dodali da njihove kriminalne aktivnosti ne doprinose rješavanju problema nego samo stvaraju nove probleme.

"Japanska istraživanja kitova oko Antarktika su savršeno legalna i u skladu sa Konvencijom o zaštiti kitova i regulacijom lova na kitove“, dodato je u izjavi.

Diplomatskim dogovorima Australije i Tokya dogovoreno je puštanje trojice aktivista i oni neće biti objekti japanskog pravosudnog sistema.