AKP umiješana u antisekularne aktivnosti

F
FENA
24.10.2008. u 09:46
0
0
AKP umiješana u antisekularne aktivnosti
0
AKP umiješana u antisekularne aktivnosti Foto: AP
Premijer Recep Tayyip Erdogan i nekoliko ključnih članova Stranke pravde i razvoja (AKP) umiješano je u "antisekularne aktivnosti", saopćio je u četvrtak Ustavni sud Turske, što je potaknulo strahovanja da bi posljednja u nizu kritika suda na račun vladajuće stranke mogla dovesti do novih političkih podjela u zemlji.
Ustavni sud, najviša sudska instanca u Turskoj, iznio je razloge kojima objašnjava svoju odluku iz jula mjeseca kad je odlučio da ne zabrani AKP zbog islamističkih aktivnosti, ali je stranku umjesto toga novčano kaznio zbog podrivanja sekularnog sistema u zemlji.

"Mora se prihvatiti da je stranka postala središte antisekularnih aktivnosti koje su u vezi s njenim pokušajima da promijeni pojedine odredbe turskog ustava", kaže se u saopćenju suda povodom pokušaja AKP da ukine zabranu nošenja feredža na državnim fakultetima, koja je na snazi od 1989. godine.

Sud je u junu odbacio ustavni amandman Erdoganove stranke da studenticama bude omogućeno da na državnim univerzitetima nose marame, podsjetila je agencija Reuters.

Nošenje feredža je jedno od najdelikatnijih pitanja u Turskoj, zemlji naseljenoj uglavnom sunitskim muslimanima i sa sekularnim ustavom.

Dok predstavnici vladajuće stranke ukidanje zabrane nošenja feredža na fakultetima pravdaju kao čin vjerskih sloboda, dotle opozicija takav zahtjev vidi kao pokušaj vlade da na mala vrata uvede šerijatsko pravo.

Novi pokušaj da se ukine zabrana nošenja feredža na državnim fakultetima zahtijevao bi promjenu ustava i široki društveni konsenzus,a to je malo vjerovatno u zemlji u kojoj je crkva striktno odvojena od države, podsjeća britanska agencija.

Sud je utvrdio da, između ostalih, iza antisekularnih aktivnosti stoji i ministar obrazovanja Huseyn Celik.

Neočekivana kritika koju je sud uputio Erdoganu, i dalje najpopularnijem političaru u Turskoj, najvjerovatnije će izazvati nove političke napetosti u zemlji koja se bori sa smanjenjem posljedica svjetske finansijske krize, navodi Reuters.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: