Svijet
0

Ako Vrhovni sud ne uvaži žalbu, Šišić će moliti Tadića

FENA
Bivši pilot JNA Emir Šišić rekao je da će ukoliko Vrhovni sud ne uvaži njegovu žalbu na odluku Okružnog suda u Novom Sadu prema kojoj mu nije dozvoljen uvjetni otpust, moliti predsjednika Srbije Borisa Tadića za pomilovanje.

On je današnjim "Novostima" rekao da je zbunjen, da ne zna šta da misli, pogotovo poslije izjave bivšeg ministra pravde Zorana Stojkovića da "u dokumentu o transferu iz italijanskog u srpski zatvor, koji je potpisao s italijanskim vlastima, nije bila sporna uvjetna sloboda".

"Po tumačenju suda u Novom Sadu, ispada da jeste... I to je meni tek nedavno saopćeno", rekao je on.

Upitan šta će poduzeti ako odgovor na njegovu žalbu ipak bude negativan, odgovorio je: "Nema mi druge, pisat ću molbu predsjedniku Tadiću za pomilovanje."

On je dodao da ranije nije ni pomišljao na takvu mogućnost jer je čvrsto vjerovao da će, ubrzo poslije transfera iz Italije u zatvor u Sremskoj Mitrovici, biti oslobođen.

Prema njegovim riječima, bilo je prijedloga da odmah po dolasku u mitrovičku ćeliju zatraži pomilovanje, ali odbio je tu mogućnost.

Nije želio da "bez potrebe dovodi predsjednika države u situaciju da donosi političku odluku", već oslobađajuću presudu suda.

"Što je najgore, sada ispada da bi bilo bolje da sam ostao u italijanskom zatvoru, jer njihov zakon podrazumijeva i beneficije, koje bi mi omogućile da izađem za četiri godine."

"Ako budem morao dokraja da služim kaznu u Srbiji, na slobodi ću biti za pet i po godina, tek 2011. godine", rekao je Šišić tokom prvog produženog vikenda od kada je sud u Novom Sadu objavio da nema pravnih elemenata za majorovu uvjetnu slobodu.

Šišić (44) je osuđen u Italiji na 15 godina robije jer je 7. januara 1992. godine, nad Hrvatskom, postupio po naređenju pretpostavljene komande i oborio helikopter Evropske zajednice, u kojem je poginulo pet diplomata.

On je 2001. godine uhapšen u Mađarskoj, a italijanski sud ga je osudio na 15 godina zatvora.