Pokazala studija
87

Ako se praksa nastavi, svi Japanci će se do 2531. godine prezivati Sato-san

B. R.
Sato je najučestalije prezime u Japanu (Foto: EPA-EFE)
Sato je najučestalije prezime u Japanu (Foto: EPA-EFE)
Posljednjom studijom je utvrđeno da bi svi Japanci za 500 godina mogli imati isto prezime ako se bračnim parovima ne dozvoli da imaju različita prezimena. Studija je provedena u sklopu kampanje za promjenu građanskog zakona koji datira iz 19. stoljeća.

Spomenutu studiju je proveo profesor ekonomije na Univerzitetu Tohoku Hiroshi Yoshida. Njome je ukazano da ako se nastavi insistirati na tome da supružnici izaberu jedno prezime, svaki Japanac će se do 2531. godine prezivati Sato-san.

Yoshida je naveo da je za istraživanje iskorišteno nekoliko pretpostavki te da mu je ideja bila da korištenjem statističkih podataka objasni potencijalni učinak postojećeg sistema na japansko društvo.

"Ako svi postanu Sato, možda ćemo se morati isključivo oslovljavati po imenu ili brojevima. Mislim da to ne bi bio dobar svijet za život", konstatovao je Yoshida.

Prema podacima iz marta 2023., Sato je već najučestalije japansko prezime, a slijedi ga Suzuki. Pojedini korisnici društvenih mreža su pomislili da je istraživanje zapravo prvoaprilska šala jer su njegovi rezultati jučer objavljeni. Međutim, to nije bio slučaj. Yoshida je poručio da mu je cilj bio da ljude podstakne na razmišljanje.

Prema njegovim riječima, Sato nacija ne samo da će biti nezgodna, već će narušiti dostojanstvo pojedinca. Napomenuo je da će to za posljedicu imati gubitak porodičnog i regionalnog naslijeđa.

Naime, supružnici u Japanu se moraju dogovoriti koje će im prezime biti zajedničko, a u 95 posto slučajeva je žena ta koja mijenja prezime. Međutim, situacija bi bila drugačija kada bi bračnim parovima bilo dozvoljeno da koriste različita prezimena. Ako bi bilo dozvoljeno da koriste različita prezimena, onda je izgledno da će se 7,96 posto japanskog stanovništva do 2531. prezivati Sato.

Iako je dozvoljeno da djevojačko prezime bude navedeno u pasošu, vozačkoj dozvoli ili potvrdi o prebivalištu, Japan je i dalje jedina država na svijetu u kojoj su supružnici zakonski obavezani da imaju isto prezime. Konzervativni članovi vladajuće Liberalno-demokratske stranke (LDP) smatraju da bi se promjenom zakona narušilo jedinstvo porodice te da bi se izazvala konfuzija među djecom, piše lsit Guardian.