Otklon Tokajeva od Moskve
2

Ako neće Rusija, hoće Kina: Xi Jinping najavio novu eru odnosa s Kazahstanom

V. K.
Xi Jinping i Tokajev tokom sastanka (Foto: EPA-EFE)
Xi Jinping i Tokajev tokom sastanka (Foto: EPA-EFE)
Iako su ruskom invazijom na Ukrajinu, odnosi između Kazahstana i Moskve postali hladniji nego ranije, čini se kako je još jedna sila sa istoka planete spremna preuzeti ulogu glavnog saveznika Kazahstana.

Naime, tokom sastanka Vijeća šefova država Šangajske organizacije za saradnju (SCO), kineski predsjednik Xi Jinping je posjetio Kazahstan i Uzbekistan gdje se sastao s predsjednicima ovih zemalja.

Između ostalog, Xi Jinping se naročito osvrnuo na posjetu Kazahstanu gdje je izjavio kako su Kina i Kazahstan izdržale sve testove promjena u međunarodnom pejzažu.

"Dvije zemlje su prve riješile granična pitanja, izgradile gasovode i naftovode i uspostavile trajno, sveobuhvatno strateško partnerstvo. Kina će uvijek biti pouzdan prijatelj i partner Kazahstana", rekao je Xi Jinping.

S druge strane, predsjednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev je izjavio kako će posjeta predsjednika Kine značiti i novu prekretnicu u kazahstansko-kineskim odnosima.

"Nadležni zvaničnici dvije zemlje potpisali su niz dokumenata o bilateralnoj saradnji u oblastima privrede i trgovine, finansija, vodoprivrede i medija. Također, donesena je odluka o osnivanju generalnih konzulata u obje države", naglašavaju mediji.

Na kraju posjete, Xi Jinping je pojasnio kako se saradnja država mora proširiti i na druge oblasti.

"Predsjednika Kazahstana sam pozvao na zajedniček napore za izgradnju Pojasa i puta s visokim kvalitetom te na proširenje saradnje u inovacijama, umjetnoj inteligenciji, zelenoj energiji i infrastrukturi", navodi Xi Jinping.

Inače, Kazahstan i Kina vremenom povećavaju saradnju u brojnim oblastima.

Kineski državni medij CGTN objavio je podatke u kojima se navodi kako su Kina i Kazahstan tokom 2020. godine najviše trgovali elektroničkim proizvodima, gasom, rudama, ali i mineralima i čelikom.