Izrael upozorio Hamas
6

Ako ne bude primirja za 36 sati, počinje kopnena ofanziva

FENA
Na meti izraelskih raketa su i stambene zgrade (Foto: Arhiv/AFP)
Na meti izraelskih raketa su i stambene zgrade (Foto: Arhiv/AFP)
Šestog dana izraelske vojne operacije "Stub odbrane" na pojas Gaze izraelski mediji javljaju da je Izrael upozorio Hamas da će pokrenuti kopnenu ofanzivu, ako ne bude prekida vatre u roku od 36 sati.

Jaz između dvije strane u odnosu na uslove koje postavljaju za primirje i dalje je veoma veliki, navodi izraelski vojni radio Galei caha.

Ipak, dok se nastavljaju izraelski vazdušni udari i raketiranje Izraela iz pojasa Gaze, traju i pregovori o prekidu vatre u Kairu.

Izraelska vojska napala je prošle noći više od 80 ciljava u pojasu Gaze, uključujući rampe za lansiranje raketa, tunele za krijumčarenje oružja, zgrade vlade Hamasa i štab policije.

U posljednjih nekoliko sati vojska je, preuzevši kontrolu nad radio programom u pojasu Gaze, upozorila stanovnike da se klone instalacija hamasovaca i da im ne služe kao ljudski štit.

U palestinskim izvještajima se navodi da je čak 18 osoba ubijeno prošle noći, uključjući troje djece i da je 51 osoba ranjena.

Broj palestinskih žrtava porastao je na 88, a oko 700 osoba je ranjeno za šest dana sukoba.

Poslije relativno mirne noći, osam raketa je ispaljeno iz pojasa Gaze na izraelska naselja u zapadnom dijelu pustinje Negev. Izraelska vojska izvjestila da je broj palestinskih raketa ispaljen u nedjelju opao za 40 posto u odnosu na broj raketa u nedjelju.

Raketni štit presreo je više od 310 od oko 850 raketa od početka operacije. Za to vrijeme izraelska vojska je napala 1.350 ciljeva u pojasu Gaze.

Zvaničnik PLO-a Nabil Šaat izjavio je u nedjelju navečer da prekida vatre neće biti u narednim danima, ali da, ipak, ima nekog napretka. On je to rekao poslije izjave portparola Hamasa Samija Abu Zuhrija koji je objavio da su pregovori o prekidu vatre propali.

Bilo kako bilo, činjenica je da su pozicije dvije strane udaljene. Hamas traži ukidanje blokade pojasa Gaze i garancije da neće biti ciljanih ubistava lidera Hamasa, a Izrael da raketiranje iz Gaze prestane jednom zauvjek.

Egipat predvodi napore da se primirje postigne, a visoki izraelski i zvaničnici Hamasa su u Kairu, ali ne pregovoraju direktno.