Dansko istraživanje
313

Ako bi svi bicikl koristili koliko Nizozemci, globalna emisija ugljika bila bi manja za 700 miliona tona

B. R.
Nizozemci svaki dan u prosjeku bicikl voze 2,6 kilometara (Foto: EPA-EFE)
Nizozemci svaki dan u prosjeku bicikl voze 2,6 kilometara (Foto: EPA-EFE)
Danskom studijom je utvrđeno da kada bi se u ostatku svijeta koristio bicikl u mjeri u kojoj se koristi u Nizozemskoj globalna emisija ugljika smanjila bi se za čak 700 miliona tona godišnje.
Univerzitet južne Danske proveo je ovo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u naučnom časopisu Communications Earth & Environment. Nizozemci svaki dan u prosjeku bicikl voze 2,6 kilometara. Kada bi to bio slučaj u ostatku svijeta, globalna emisija ugljika smanjila bi se u istaknutom broju. Ovaj broj je veći od onog u Velikoj Britaniji, Kanadi, Saudijskoj Arabiji i Australiji.

Autori studije su zaključili da je zbog toga potrebno promovirati biciklizam. Voziti bicikl je zdravo i ekološki je prihvatljivije. Oni koji biciklom idu na posao imaju 45 posto manji rizik da će oboliti od raka i 46 posto manji rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Prema podacima britanske organizacije za zaštitu okoliša Hubbub, 50 posto dnevnih putovanja kraća su od 3,2 kilometra, što znači da je vrlo prihvatljivo da ona budu biciklom.

Spomenutim danskim istraživanjem je utvrđeno i to da je proizvodnja bicikala u posljednjih 60 godina znatno porasla. U 2015. proizvedeno je 123 miliona bicikala, dok je 1962. proizvedeno 20,7 miliona bicikala. Međutim, to ne znači da širom svijeta raste upotreba ovog prijevoznog sredstva. Na globalnoj razini stopa dnevne upotrebe bicikla u odnosu na ostala prijevozna sredstva iznosi samo pet posto.

Danska i Nizozemska su istaknute kao dobar primjer kako se može postići da bicikl bude osnovno prijevozno sredstvo, prenosi Euronews.