Svijet
0

AKktivisti traže nezavisnost i otcjepljenje Venecije od Italije

SRNA
Aktivisti pokreta za nezavisnost Venecije održaće danas veliki miting sa kojeg će biti zatraženo što hitnije održavanje referenduma na kojem bi se građani izjasnili o otcjepljenju od Italije.

Novoformirani pokret "Indipendeca Veneta" saopštio je da se očekuje da će se nekoliko hiljada ljudi doći na miting inspirisan separatističkim težnjama Škotske i Katalonije.

Okupljeni će se gondolama voziti preko Velikog kanala da bi poslali "poruku o nezavisnosti" u sjedište regionalne vlade u pokrajini Veneto.

Britanski dnevnik Daily Telegraph piše da će ove težnje pokreta "Indipendenca Veneta" najvjerovatnije naići na otpor Rima, ali aktivisti žele da nova država zauzima sjeveroistok Italije u kojem su Venecija, region Veneto i dijelove Lombardije, Trentina i Friuli-Venecija Giulije.

Prema rezultatima nedavnih anketa, među žiteljima Venecije, koji govore drugačijim dijalektom i osjećaju se geografski i kulturno udaljeni od ostatka zemlje, rasprostranjena je podrška za nezavisnost.

Prema anketi, koju je vodila Corriere della Sera u septembru 80 posto ispitanih je za nezavisnost Venecije. I u anketi dnevnika Gazzetina potvrđena je podrška za nezavisnost, ali nešto manja od 70 posto.